Peter Sagan zmagovalec 10. etape, Evenepoel odščipnil sekundo Bernalu

Peter Sagan je izkoristil zadnjo priložnost za šprinterje pred prvim prostim dnem. V šprintu okrnjene glavnine je opravil z redkimi preživelimi šprinterji in si z zmago privozil tudi ciklamno majico.

Bora-hansgrohe je v zaključku današnje etape, kot že mnogokrat prej, skušala pripraviti ugodne razmere za zaključni šprint Petra Sagana. Na nekategoriziranem vzponu 40 kilometrov do cilja so navili tempo in se uspešno znebili Dylana Groenewegena (Jumbo-Visma), Giacoma Nizzola (Qhubeka Assos) in Tima Merlierja (Alpecin-Fenix).

Glavnina je v zaključku tako vsebovala le malo šprinterjev, kar je močno povečalo možnosti za zmago Slovaka. Sagan je v zadnjem kilometru, kot smo tega od njega že vajeni, iskal zavetrje pri članih nasprotnih moštev. Tokrat se je 400 metrov do cilja preselil v zavetrje Juana Sebastiana Molana (UAE Emirates), ki je sicer pripravljal šprint Fernandu Gaviri (UAE Emirates).

Sagan je v zavetrju Molana užival vse do zadnjih dvesto metrov, ko se je izstrelil mimo Kolumbijca in zapeljal v veter. Gaviria se je hitro prilepil na kolo Slovaka, a danes je bil Sagan premočen, da bi bila njegova zmaga lahko ogrožena. V cilj je zapeljal dober meter pred Gavirio, kot tretji pa je končal Davide Cimolai (Israel Start-Up Nation).

Za zmago je Sagan prejel tudi 50 točk v točkovanju za najboljšega kolesarja po točkah. To je bilo dovolj, da se je oblekel v ciklamno majico, ki jo je vzel z ramen Tima Merlierja. Sagan ima v tej razvrstitvi 17 točk prednosti pred Gavirio in Cimolaiem.

Današnja etapa ni bila namenjena kolesarjem za skupno razvrstitev, a smo vseeno videli nekaj bojev med njimi. Na drugem letečem cilju, ki je bil na sporedu 18 kilometrov do cilja, so bile namreč danes na voljo bonifikacijske sekunde. Ubežnikov tedaj na cesti ni bilo več, šprinterji pa so hranili moči za zaključek.

Tako so se v šprintu pomerili favoriti za končno zmago. Najaktivnejši je bil Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step), ki se je skušal zajesti v prednost vodilnega Egana Bernala (Ineos Grenadiers). Bernal se je na šprint Belgijca odzval, a Evenepoel je bil močnejši in ostal pred Kolumbijcem. V ekipi Ineos Grenadiers so videli, da Bernal ne bo uspel ugnati Evenepoela, zato so v šprint poslali še Jhonatana Narvaeza (Ineos Grenadiers), ki je tako Evenepoelu snedel tri bonifikacijske sekunde. Dve sekundi je pobral Evenepoel, eno pa Bernal. Evenepoel je tako uspel zaostanek iz 15 sekund zmanjšati na 14 sekund.

Prejšnji članekEgan Bernal ni vedel, da je zmagal
Naslednji članekFrancoski mladenič se je na spektakularen način rešil pred padcem