Peter Sagan napovedal slovo od cestnega kolesarstva

Peter Sagan je na tiskovni konferenci v San Juanu razkril, da bo sezona 2023 njegova zadnja. V prihodnje se bo posvetil gorskemu kolesarstvu, saj želi leta 2024 v tej disciplini nastopiti na olimpijskih igrah v Parizu.

Slovaški kolesar in eden največjih zvezdnikov karavane Peter Sagan je praznovanje 33. rojstnega dne izkoristil za naznanitev upokojitve. Zbranim medijem na Dirki po San Juanu je razkril, da se po koncu sezone poslavlja od dirkanja na elitnem nivoju in se bo v prihodnje posvetil predvsem drugim disciplinam.

Sagana privlači predvsem gorsko kolo, na katerem je začel svojo kolesarsko pot in kateremu je v zadnjih letih posvečal vse več časa. Na olimpijskih igrah v Tokyu je lahko videl nekaj cestnih kolesarjev, ki so nastopili na gorskokolesarski preizkušnji in izziv je premamil tudi njega.

Glavna želja prihodnjih let je nastop na olimpijskih igrah v Parizu leta 2024. Preizkušnji v Franciji želi posvetiti dovolj pozornosti, zato bo sezono 2024 preživel na gorskem kolesu, cestno kolo pa postavil v kot.

“Rad bi naznanil, da je prišel trenutek. Odločil sem se, da bom po tej sezoni končal z nastopi na World Tour dirkah. Rad bi se pripravil na olimpijske igre v gorskem kolesarstvu,” je povedal Slovak.

“Vedno sem si želel končati kariero na gorskem kolesu, saj sem jo na njem tudi začel. To mi bo na koncu kariere prineslo zadovoljstvo, saj je nekaj, v čemer resnično uživam.”

“Pomembno je, da preživim čas s svojim sinom Marlonom in svet vidim še iz drugega zornega kota, ne le kolesarskega. Nikoli nisem sanjal, da bi profesionalni dirkal do 40 ali 50 leta. Mislim, da je prišel čas. In če bom lahko končal kariero na olimpijskih igrah v Parizu, bo to zame nekaj izredno lepega.”

Peter Sagan je letos vstopil v drugo leto svoje dvoletne pogodbe s TotalEnergies. Ne izključuje možnosti, da bi tudi na gorskem kolesu nosil dres francoske ekipe in se morda pridružil ekipi tudi na kateri izmed nižje rangiranih cestnih preizkušenj.

“Mislim, da si vsi moji navijači in gledalci zaslužijo vedeti, da bo to moja zadnja sezona na cesti. Morajo vedeti. Zato sem to oznanil že v San Juanu. A če bom v prihodnje gorsko kolesaril, se morda vrnem sem v dresu reprezentance ali TotalEnergiesa.”

Kariero na velikem odru želi Sagan končati s še kakšno odmevno zmago. Verjame, da ima v sebi še dovolj moči, da se podpiše pod uspeh na World Tour dirki.

Vse World Tour dirke letos si želim končati z visoko uvrstitvijo. Ne bom le užival zadnjega leta. Želim biti na visokem nivoju,” je še dodal Slovak.

Sagan je svojo cestno kariero začel leta 2008 in v 15. letih zbral zavidljivih 121 zmag. Med njimi so najbolj odmevni trije naslovi svetovnega prvaka, 12-krat se je tudi veselil etapne zmage na Dirki po Franciji, s katere je odnesel tudi sedem zelenih majic najboljšega po točkah.

Zmagoval je tudi na enodnevnih preizkušnjah, pri čemer se lahko pohvali z dvema spomenikoma. Leta 2016 je bil najhitrejši na Dirki po Flandriji, dve leti kasneje pa še na Pariz-Roubaixu.

Prejšnji članekZmaga Nizozemca na Majorki, dober tudi Domen Novak
Naslednji članekMiguel Angel Lopez dokazal svojo kvaliteto, Egan Bernal pa navdušil gledalce