Pello Bilbao s taktično premišljeno vožnjo do etapne zmage

Tretja etapa Toura Down Under je pripadla Pellu Bilbau. Španec je zadnje kilometre odpeljal taktično vrhunsko in prihranil dovolj moči, da je v šprintu ugnal Simona Yatesa in Jay Vine.

Pričakovali smo, da se bo tretja etapa odločala na zadnjem vzponu Corkscrew, ki je na 2,4 kilometra ceste ponudil povprečni naklon 8,9 %. Pričakovanja so bila upravičena, saj se je prav tam razživela dirka in razbila skupina favoritov.

Najpogumnejši je bil na vzponu Jay Vine (UAE Emirates), ki je že včeraj pokazal dobro formo. V mislih je imel tokrat oranžno majico vodilnega, ki jo je danes na ramenih nosil Rohan Dennis (Jumbo-Visma).

Vine je vedel, da je močnejši hribolazec kot Dennis, sploh na strmih vzponih. To se je še enkrat več dokazalo na Corkscrewu, kjer je Vine nemudoma napadel in s seboj v beg vzel še Simona Yatesa (Jayco AlUla), medtem ko je Dennis začel zaostajati.

Ubežni dvojici se je kmalu pridružil še Pello Bilbao (Bahrain Victorious) in v ospredju smo dobili močno trojico. Bilbao in Yates pri narekovanju tempa nista bila preveč aktivna in sta delo prepuščala Vinu. Avstralec ni imel druge izbire, kot da prevzame breme nase in skupinico pripelje na vrh vzpona. Le tako je lahko računal na majico vodilnega.

Do ciljne ravnine si je trojica privozila skoraj pol minute prednosti in jasno je bilo, da je Vine storil dovolj za prevzem majice vodilnega. Zato se je začelo taktiziranje za etapno zmago, kjer pa sta dominirala precej bolj spočita Bilbao in Yates.

Prvi je s šprintom začel Bilbao in si privozil rahlo prednost, a Yates se ni predal. Začel se je približevati Špancu in ga celo prehitevati, a naposled mu je zmanjkalo ceste in moral se je zadovoljiti z drugim mestom, Bilbao pa je proslavil prvo zmago v sezoni.

V skupnem seštevku je na vrh skočil Jay Vine, ki ima 15 sekund prednosti pred Bilbaom in še sekundo več pred Yatesom. Rohan Dennis, ki je na vzponu povsem popustil, si je privozil 1:24 zaostanka in zdrsnil na 33. mesto, s čimer je že izpadel iz boja za končno zmago.

Prejšnji članekPrimož Roglič v Parizu stiskal pesti za Gorana Dragića
Naslednji članekDobronameren nasvet: Ne sledite Remcu Evenepoelu, saj ga boste razjezili