Pariz – Nice: Veter in dež mučila kolesarje, zmaga v roke Schachmanna

Po dolgem času smo zopet videli kolesarje na delu, sicer je karavana v Franciji močno okrnjena, a prva etapa dirke Pariz – Nica zaradi tega ni bila nič manj zanimiva. Neugodne vremenske razmere so kolesarje spremljale od prvega kilometra dalje in jih mučile vse do ciljne črte. V napetem zaključku je bitka četverice pripadla Maximilinu Schachmannu.

Dirka od Pariza do Nice je po dolgem času zopet pričarala nasmešek na obraze kolesarskih navdušencev, ki so bili v preteklih tednih večinoma deležni le slabih novic o odpovedi dirk. Čeprav v Franciji manjka kar nekaj največjih ekip karavane, med njimi tudi Jumbo – Visma, pri kateri bi vlogo kapetana opravljal Primož Roglič, je prva etapa pokazala, da dirka zaradi tega ne bo nič manj zanimiva.

Kolesarji so se danes podali na 154 kilometrov dolgo etapo od Plaisira do Plaisira. Če je prvih sto kilometrov minilo relativno mirno, pa je bila zadnja tretjina dirke polna akcije. Najprej je domačim gledalcem zastal dih, ko sta 56 kilometrov pred ciljem v ovinku zdrsnila domača junaka Romain Bardet in Warren Barguil, oba sta z dirko nato nadaljevala, a na prvi pogled je izgledalo, da jo je slabše odnesel slednji, ki se je celo obrnil na medicinsko asistenco. Francoza sta v cilj prikolesarila skupaj, dve minuti in pol za glavnino in si tako že pokvarila možnosti za dober rezultat na koncu dirke.

Nekaj kilometrov kasneje je stranski veter dodobra razbil glavnino v manjše skupinice, ki so se zopet združile šele 30 kilometrov do cilja. Prav takrat pa sta z begom poskusila Julian Alaphilippe in Tiesj Benoot in si uspešno prikolesarila 45 sekund prednosti. Glavnina v ozadju na napad dolgo ni odreagirala, na čelu je ubežnika lovil le en kolesar, kar je pomenilo, da se je zaostanek iz metra v meter povečeval. Šele ko je pelotonu voda začela resno teči v grlo, so se v ozadju zganili.

Šest kilometrov pred ciljem je bil na vrsti še zadnji krajši vzpon etape, ki je bil v zadnjih 300 metrih tlakovan. Prav na tlakovcih sta s premostitvijo iz glavnine v beg poskusila Dylan Teuns in Max Schachmann. Dvojica se je uspešno priključila ubežnikoma, tako da smo v zaključnih kilometrih videli boj četverice za etapno zmago. Ciljni šprint je prvi začel Teuns, na njegovo kolo se je prilepil Schachmann, med tem ko sta Benoot in predvsem Alaphilippe v zaključku pregorela. Boljši položaj v zavetrju je izkoristil kolesar Bore – hansgrohe, ki se je razveselil prve letošnje zmage.

Nekoliko presenetljivo je v zaključku etape povsem popustil Peter Sagan, ki so ga mnogi videli kot glavnega favorita za današnjo zmago. Slovak je letošnjo sezono začel pod pričakovanji, a njegovi glavni cilji sezone šele prihajajo.

Etapo sta uspešno zaključila tudi oba slovenca na dirki, člana Bahrain McLarena Jan Tratnik in Domen Novak sta v cilj prikolesarila na 99. oziroma 109. mestu.

KONČNI REZULTATI ETAPE:

1. SCHACHMANN Maximilian (Bora – hansgrohe)
2. TEUNS Dylan (Bahrain – McLaren)
3. BENOOT Tiesj (Sunweb)
4. ALAPHILIPPE Julian (Deceuninck – Quick Step)+ 0:03
5. BOL Cees (Sunweb)+ 0:15
99. TRATNIK Jan (Bahrain – McLaren)+ 9:33
109. NOVAK Domen (Bahrain – McLaren)+ 10:51
Prejšnji članekKVIZ: Strade Bianche
Naslednji članekWarren Barguil diskvalificiran