Okuženih kar 45 policistov, ki so sodelovali na Dirki po Španiji

V nedeljo se je končala še zadnja dirka letošnje sezone. Vuelta je dokazala, da se tudi v času pandemije da izvesti kolesarsko dirko, saj med kolesarji ni bilo niti ene okužbe. Veliko slabše pa je stanje med ostalimi sodelujočimi. Pri kar 45 policistih, ki so sodelovali pri izvedbi španskega kroga, so potrdili okužbo s koronavirusom.

Španski mediji poročajo, da so po zaključku dirke potrdili okužbo pri kar 45 članih španske civilne garde. Nihče izmed okuženih ni razvil simptomov, ki bi na okužbo opozorili že prej. Policisti so bili člani karavane vse do zadnjega dne, ko je dirka uspešno zavila v Madrid, kjer je bil za zmagovalca okronan Primož Roglič.

Vsi okuženi so bili po pozitivnem testu poslani v samoizolacijo, a vse ni potekalo, tako kot bi moralo. Kar nekaj pritožb je bilo slišati na dejstvo, da so bili policisti po testiranju poslani domov brez rezultata testa. Tega so izvedeli šele v prihodnjih dneh, v tem času pa se je virus jasno lahko že razširil na preostale prebivalce.

»Taka napaka se ne sme ponoviti. Zavedamo se, da se takšne stvari lahko zgodijo v časih resne pandemije, kot je ta, a od sedaj naprej mora vodstvo civilne garde bolje zajeziti okužbe,« so v izjavi za javnost zapisali v sindikatu policistov.

Policisti na motorjih so nepogrešljiv del vsake kolesarske dirke. (vir: twitter)

Dirka po Španiji je bila v javnosti označena za velik uspeh, saj je bila v času povečanega števila okužb izvedena brezhibno. Mehurček se je obdržal vseh 18 dni in celotna karavana je lahko prišla do Madrida brez »žrtev«.

Navdušenje deli tudi direktor dirke Javier Guillen, ki je mnenja, da je španski krog dokaz, da se da v prihodnji sezoni izpeljati skoraj vse dirke.

»Kot prvo je (izpeljava vseh 18 etap, op. p.) veliko zadovoljstvo in olajšanje. Imamo občutek, da če so stvari z zdravstvenega vidika izpeljane dobro, potem se lahko uresniči veliko projektov,« je povedal Guillen.

»Verjamem, da je mehurček dokazal, da ukrepi, kot so nošnja mask, ohranjanje razdalje in omejevanje socialnih kontaktov, delujejo. Karavana v mehurčku je sledila navodilom in tako svetu poslala zelo pozitivno sporočilo.«

Prejšnji članekSkočite v zakulisje Rogličeve Dirke po Španiji
Naslednji članekURADNO: Groenewegenu izrečena devetmesečna prepoved dirkanja