Okronana prva virtualna svetovna prvaka

Končalo se je prvo virtualno kolesarsko svetovno prvenstvo. Ceste domišljijskega mesta Watopia so okronale prva dva prvaka. Med dekleti je to postala Ashleigh Moolman Pasio, v moški konkurenci pa je bil najboljši Jason Osborne.

Moška dirka postregla s presenečenjem

V ospredju moške dirke smo pričakovali največja imena s cestnega kolesarstva, a je za presenečenje poskrbel Nemec Jason Osborne. Šestindvajsetletnik je najbolje razporedil moči, se večino časa skrival v zavetrju, nato pa tik pred ciljem »eksplodiral« in prišel do mavrične majice.

Skupina kolesarjev se je začela trgati že na polovici dirke, ko so tempo spustili številni kandidati za končno zmago. Hitro je zaostal Esteban Chaves, še bolj presenetljivo pa je bilo, da tempa ni uspel držati niti Thomas De Gendt.

Okoli 30 kolesarjev je v zaključne kilometre prišlo skupaj in jasno je bilo, da bodo za zmago obračunali na ciljnem dvokilometrskem vzponu. Skupina se je zaradi številnih poskusov napadov močno razpotegnila. Kilometer do cilja je poskušal Michael Valgren, a bil hitro ujet s strani Victorja Campenaertsa.

Šeststo metrov do cilja pa je sledil nemški napad. Najprej se je proti ciljni črti pognal Jonas Rapp, a ga je hitro ujel in prehitel Jason Osborne. Ta se je nato privozil tri sekunde prednosti in njegova zmaga ni bila več ogrožena.

Drugo mesto je pripadlo Dancu Andersu Foldagerju, tretji pa je bil njegov rojak Nicklas Pedersen.

Južnoafričanka si je pripeljala najboljše rojstnodnevno darilo

Ashleigh Moolman Pasio prav danes slavi 35. rojstni dan in najlepše darilo si je podarila kar sama. Kot prva oseba na svetu je postala virtualna svetovna prvakinja.

Petdesetkilometrska trasa je glavnino hitro razdelila na več manjših skupin. Odpadli sta morda celo glavni favoritinji Anna van der Breggen in Annemiek van Vlauten. V ospredju se je tako oblikovala skupinica 25 kolesark, med katerimi so bile najštevilčnejše zastopane Američanke.

Predstavnice Združenih držav Amerike so številčno prednost skušale izkoristiti z napadi od daleč in na ta način še dodatno zredčiti skupino. Taktika se jim ni obrestovala, saj je na zadnjem vzponu svojo moč pokazala Moolman Pasiova.

Južnoafričanka si je dober kilometer pred ciljem s pomočjo »powerupa« privozila nekaj metrov prednosti in tako ušla zasledovalkam. Na njeno kolo se je uspela prilepiti le Sarah Gigante, ki pa ji je zmanjkalo moči za zaključni šprint.

Moolman Pasiova je slavila z minimalno razliko. Ciljno črto je prečkala pol dolžine kolesa pred Avstralko. Tretje mesto je pripadlo Švedinji Cecillii Hansen.

Prejšnji članekČas je za virtualno svetovno prvenstvo
Naslednji članekMikel Landa bo v letu 2021 napadal dva Grand Toura