Odzivi kolesarskega sveta na poškodbo Fabia Jakobsena

Včerajšnji hud padec v zaključku prve etape Dirke po Poljski še vedno odmeva v svetu kolesarstva. Fabio Jakobsen, ki jo je skupil najhuje, se trenutno nahaja v bolnišnici. Zdravniki so ga že včeraj dali v umetno inducirano komo. Celoten kolesarski svet se odziva na grozovit dogodek včerajšnjega dne, nekatere odzive smo zbrali v spodnjem zapisu.

Po poročilih zdravnikov naj bi bil Nizozemec v stabilnem, a še vedno kritičnem stanju. Prvi pregledi niso pokazali poškodb možganov ali hrbtenice, so pa razkrili številne druge hude poškodbe. Zaradi njih je bil Jakobsen danes tudi operiran, večina posegov je bila opravljenih na obrazu. V popoldanskih urah ga bodo skušali zbuditi iz kome.

Glede na govorice medicinske stroke naj bi bil Jakobsen izven najhujšega, a njegovo stanje je še vedno zelo resno. Čeprav uradno ni več v smrtni nevarnosti, pa zdravniki opozarjajo, da v takih primerih lahko pride tudi do nepričakovanih zapletov. Vsi skupaj torej upamo, da se bo Nizozemec izvlekel iz te hude situacije.

Zahteva po Groenewegenovi glavi

Kolesarska javnost močno obsoja potezo Dylana Groenewegena, ki je tik pred ciljno črto Jakobsena stisnil ob zaščitno ogrado. Mnogi navdušenci zahtevajo suspenz Nizozemca, prav tako si to mnenje delijo tudi nekateri znotraj karavane. Groenewegen je bil sicer izključen iz Dirke po Poljski, naložena mu je bila tudi kazen v višini 500 švicarskih frankov. A glavna obsodba bo šele prišla. UCI je namreč že napovedal resno preiskavo dogodka, ki bi lahko prinesla daljši suspenz člana Jumbo-Visme.

Najglasnejši v obtožbah je direktor Jakobsenove ekipe Deceuninck-Quick Step Patrick Lefevere, ki je znan pa svojih ostrih izjavah.

Lefevere je kmalu po koncu včerajšnje etape tvitnil: »Fanta iz Jumbo-Visme bi morali poslati v zapor.«

Ekipa Jumbo-Visme, katere član je Groenewegen, se je na Twitterju javno opravičila za nastali dogodek in Jakobsenu zaželela hitro okrevanje. Hkrati so dodali, da uradne izjeve ne bodo podali, dokler o zadevi ne spregovorijo znotraj ekipe.

O zadevi pa je spregovoril eden izmed dveh glavnih akterjev. Dylan Groenewegen se je na Twitterju opravičil za povzročeno nesrečo. “Sovražim, kar se je zgodilo včeraj. Ne najdem besed, ki bi opisale, kako hudo mi je za Fabia in ostale, ki so padli. V tem trenutku je najpomembnejše zdravje Fabia. Neprestano razmišljam o njem.”

Kolesarski kolegi pošiljajo dobre želje

Kolesarska tvitosfera se je po včerajšnji nesreči napolnila s spodbudnimi željami Jakobsenovih kolesarskih kolegov. Ena prvih sta se oglasila njegova klubska tovariša Yves Lampaert in Iljo Keisse.

Keisse je ob skupinski sliki treninga zapisal: »Šprintaj za svoje življenje, Fabio Jakobsen. Ne poznam veliko ljudi, ki so tako močni kot ti in prepričan sem, da če kdo lahko zmaga, si to ti. Vse naše misli so s teboj, tvojo družino in ekipo okoli tebe

Lampaert je bil bolj jedrnat: »Dajmo, Fabke, zmagaj to bitko! Vsi molimo zate

Oglasil se je tudi Luka Mezgec, ki je bil priča včerajšnji nesreči. Slovenec je zapisal: »Drži se, Fabio Jakobsen. Upam na najboljše!«

Nekaj pozitivnih besed so 23-letniku namenili tudi ostali člani kolesarskega sveta. Med njimi Vincenzo Nibali, Philippe Gilbert in tudi Lance Armstrong.

4Endurance

Za tipkovnico se je usedel tudi Thomas De Gendt, ki pravi, da ti v takšnih dneh ne preostane drugega, kot da pokličeš ženo in otroke ter jim poveš, da jih imaš rad.

Krivda tudi na ramenih organizatorja

Če se je takoj po nesreči vsul plaz kritik na račun Groenewegena, pa so se kmalu našli tudi odzivi, ki so vsaj del krivde pripisali organizatorju dirke. Nepravilno postavljene zaščitne ograje naj bi povzročile še hujšo poškodbo Jakobsena, hkrati pa so leteči panoji s kolesa spravili še številne ostale kolesarje. Nekateri so prav tako utrpeli zlome.

Še veliko bolj kot postavitev ograje pa organizatorjem zamerijo zamišljeno traso. Na Dirki po Poljski namreč že vrsto let organizirajo šprint na cesti, ki se rahlo spušča. Zaradi tega kolesarji v zaključku vozijo s (pre)veliko hitrostjo. Po podatkih naj bi te dosegale tudi do 80 km/h. To je hitrost, pri kateri se še tako nedolžen padec lahko konča s hujšimi posledicami.

4Endurance

Ostro je po organizatorjih udaril Simon Geschke, kolesar poljskega CCC-ja. Nemec je zapisal: »Vsako leto isti neumen šprint z naklonom na Dirki po Poljski. Vsako leto se vprašam, zakaj organizatorji mislijo, da je to dobra ideja. Skupinski šprinti so že tako ali tako dovolj nevarni, ne potrebuješ še spusta z 80 km/h!«

Prejšnji članekSlovensko obarvana Dirka po Češki
Naslednji članekVlasov pokazal odlično pripravljenost in si podredil Mont Ventoux