Odstop Mikela Lande zasenčil slavje Caleba Ewana

Najslabše jo je odnesel Mikel Landa. (vir: twitter)

Caleb Ewan je zmagovalec pete etape Dirke po Italiji, ki jo je bolj kot boj šprinterjev za zmago, zaznamoval hud padec Mikela Lande, zaradi katerega je Španec moral zapustiti dirko.

V sicer mirni etapi, kjer je bila ubežna dvojica ujeta že 100 kilometrov do cilja, smo v zaključku videli veliko drame. Slabih pet kilometrov pred ciljem se je včerajšnji zmagovalec Joe Dombrowski (UAE Emirates) zaletel v redarja, ki je označeval oviro na cesti in ob padcu na tla spravil tudi Mikela Lando (Bahrain Victorious).

Dombrowski se je po padcu uspel pobrati in vrniti na kolo ter prikolesariti do cilja. Zaostal je več kot osem minut in tako izgubil drugo mesto v skupnem seštevku. Veliko slabše pa jo je odnesel Landa, ki je dolgo časa ležal na tleh in jasno je bilo, da je dirke zanj konec.

»Bil je v hudih bolečinah, nismo povsem prepričani ali ima zlomljeno ključnico ali zapestje,« je v cilju povedal športni direktor moštva Franco Pellizotti.

Bahrajnsko moštvo je letos na dirko prišlo z željo po zmagi in po prvih nekaj dneh vožnje, predvsem pa po včerajšnji etapi, je izgledalo, da imajo z Lando resne možnosti. Po odstopu Španca bosta vlogo kapetana prevzela Pello Bilbao in Damiano Caruso, ki sta v skupnem seštevku še vedno v ugodnem položaju.

Glavnina se v zadnjih kilometrih, kljub padcu ni ustavljala. Ekipe šprinterjev so svoje delo nadaljevale vse do zadnjega kilometra, kjer so se nato za zmago udarili vsi najboljši šprinterji na dirki. Tokrat se je proti cilju najhitreje izstrelil Žepna raketa Caleb Ewan (Lotto Soudal) in tako Giacomu Nizzolu (Qhubeka Assos) ponovno preprečil premierno zmago na domači dirki. Tretji je bil še en Italijan Elia Viviani (Cofidis).

Slovenski dvojec je danes zaradi padca Lande, v cilj prišel 5 minut za glavnino. Tako Matej Mohorič (Bahrain Victorious) kot Jan Tratnik (Bahrain Victorious) sta danes izgubila vodjo in bosta svoji vlogi glede na stanje v ekipi morda nekoliko spremenila. Prav lahko se zgodi, da bosta večkrat dobila proste roke, saj bo verjetno glavni cilj bahrajnskega moštva od danes naprej zbiranje etapnih zmag.  

Prejšnji članekMarc Madiot: Možnosti za nastop Pinota na Touru so ena proti milijon
Naslednji članekOsmoljenci včerajšnje etape