Odpoved, ki ponuja enkratno priložnost

Koronavirus je odnesel olimpijske igre v Tokiu, s tem pa – vsaj začasno – tudi veliko priložnost za slovenski naskok na kolesarska odličja. Primož Roglič in Tadej Pogačar sta se na stavnicah uvrščala v sam vrh favoritov, a bosta morala na Tokio počakati še eno pomlad. 

Tako Primož Roglič kot Tadej Pogačar sta imela v letošnji sezoni dva velika cilja – najprej dirko po Franciji in nato še olimpijske igre. Slednjih zagotovo ne bo, na odločitev o usodi Toura pa še čakamo, a organizatorji najbolj prestižne dirke v svetu kolesarstva so si enotni. »Storili bomo vse, da dirko tudi letos spravimo pod streho,« med valom prestavljanja in odpovedovanja največjih športnih preizkušenj zatrjuje francoska ministrica za šport Romana Maracineanu

Omenjeni val je zajel tudi kolesarstvo. Do 14. junija so bile odpovedane vse preizkušnje, izjema je le dirka po Italiji, ki je zaenkrat zgolj prestavljena. Vprašaj še vedno bdi tudi nad dirko po Franciji, dokončna odločitev o njeni izvedbi bo znana do sredine maja. Večina poznavalcev pa se med seboj strinja, da imajo organizatorji Toura ob odpovedi olimpijskih iger odlično priložnost, da tritedenski festival kolesarstva izpeljejo v celoti. Direktor dirke Christian Prudhomme je dejal, da bo Tour, kot trenutno kaže, potekal po prvotnem načrtu. »Če bo situacija dopuščala, bo Tour zagotovo izpeljan. Morda celo kot edini od treh največjih dirk. Zaradi političnega in finančnega ozadja bodo organizatorji storili vse, da se bo tudi letos odvil. Ostale dirke bodo postavljene na stranski tir,« pa napoveduje Dean Podgornik, nekdanji slovenski državni prvak v kronometru in udeleženec dirke po Italiji leta 2004.

Na prvi pogled je za najboljša slovenska kolesarja ta hip začasna prekinitev sezone prišla v nepravem času. Po fenomenalnem zaključku leta 2019, ko je Roglič osvojil prvo, Pogačar pa tretje mesto na dirki po Španiji, se je zdelo, da je obema uspelo ohraniti lansko formo. Slednji je to dokazal z zmago na dirki po Valencii in drugim mestom na dirki po Združenih arabskih emiratih, medtem ko se izkušenejši Roglič letos na uradnih dirkah še ni preizkušal, čeprav je po podatkih s treningov dosegal vrhunske čase.

‘Kanibal’ je zadnjo tritedensko dirko osvojil pri 29. letih. vir: Twitter

A če ima Pogačar pri 21 letih pred seboj še skoraj vso kariero, to nikakor ne velja za izkušenejšega Zasavca. Ta je pri 30 v obdobju, ko krivulje form prenekaterih kolesarjev pričnejo močno padati. Najtrofejnejši posameznik v zgodovini tega športa Eddy Merckx je svojo zadnjo od enajstih tritedenskih dirk dobil kmalu po dopolnjenem 29. letu. Bernard Hinault, drugi na večni lestvici ‘Grand Tour’ zmag, ki je slavil desetkrat, je bil zadnjič najboljši pri 30. Tudi veliki Miguel Indurain – dobil je kar pet Tourov in dva Gira – je nazadnje slavil, ko je bil star 31.

Po drugi strani pa Rogliču prav zaradi starosti odgovarja, da je koronavirus tako spremenil koledar največjih dirk. Ko bodo olimpijske igre čez štiri leta na sporedu v Parizu, bo Zasavčan odšteval tedne do svoje 35. pomladi, zato je jasno, da bo imel v Tokiu najlepšo priložnost, da Sloveniji prinese prvo kolesarsko medaljo v zgodovini olimpijskih iger. Če pa bi bile te na sporedu letos, Rogličeve možnosti za uspeh ne bi bile tako velike, kot se morda zdi. Konec Toura in posamično preizkušnjo v Tokiu bi namreč po prvotnem načrtu ločilo zgolj šest dni. Kolesarska javnost si je enotna v tem, da je slab teden absolutno premalo za popolno okrevanje po tritedenski etapni dirki in pot na drugi konec sveta.

Vincenzo Niballi, zmagovalec dirke po Franciji leta 2014, je že pred začetkom sezone razkril, da se bo letos osredotočil na majski Giro in predvsem Tokio, zaradi česar je nameraval izpustiti dirko po Franciji. Po njegovem mnenju kolesarji, ki bi v Alpah in Pirenejih konkurirali za najvišja mesta, v deželi vzhajajočega sonca ne bi imeli pravih možnosti.

Podgornik dodaja, da je v takšnih primerih odločilno, kako posameznik prestane tri tedne velikih naporov: »Lani smo videli, da je Rogliču v zadnjem tednu Gira forma močno padla, zato bi bilo veliko odvisno od tega, kako bi ‘preživel’ Tour – ali bi prišel zdrav in ali bi prišel v formi. Je pa jasno, da bi imeli v Tokiu prednost specialisti za enodnevne dirke. Tisti, ki bi se osredotočili samo na OI.« V Tokiu bi bilo izhodišče nekdanjega smučarskega skakalca, čeprav je sodil med glavne favorite, vse prej kot idealno. Bi pa se to prihodnje leto lahko korenito spremenilo, v kolikor 30-letni Zasavec na francoski pentlji že letos zadovolji lastne, predvsem pa sponzorske apetite.

Na Rogličevi strani je tudi dejstvo, da je konec lanskega leta podaljšal pogodbo z ekipo Jumbo Visma še za tri sezone. Ker spada med najbolje plačane kolesarje v karavani, se mu za finančno prihodnost ni potrebno bati, kar pa ne velja za vse člane svetovnega pelotona.

Roglič je ekipi med lansko Vuelto obljubil zvestobo do leta 2023. vir: Twitter

Nekateri kolesarji so namreč v zadnjih dneh že ostali brez svojih pogodb in so se tako primorani znajti po svoje. »Tistim z daljšimi in predvsem bolj bogatimi pogodbami je seveda lažje. Ni jim treba skrbeti, kaj bodo storili po koncu kariere, s čimer pa se mora ubadati večina profesionalnih kolesarjev,« meni Podgornik, zmagovalec dveh etap dirke po Sloveniji.

Koronavirus je torej dodobra spremenil načrte kolesarjev za to sezono. Tega si ni želel nihče. Med športniki v nastali situaciji ni zmagovalcev, so samo tisti, ki so izgubili veliko, in tisti, ki so izgubili manj. Alejandro Valverde je bil pri 39 letih pripravljen na labodji spev, še zadnji naskok na tako želeno olimpijsko medaljo. 37-letni Philipp Gilbert bi imel na dirki Milano–San Remo priložnost postati šele tretji mož v zgodovini z zmagami na vseh petih kolesarskih spomenikih, a so jo organizatorji že dokončno odpovedali. Vprašanje je, koliko takšnih priložnosti bosta še deležna. In iz te perspektive je Roglič med tistimi, ki so izgubili najmanj, v primerjavi z nekaterimi pa celo pridobili. V kolikor mu letos uspe veliki met in Jumbo Vismi pripelje zmago v Franciji, bi se lahko prihodnje leto povsem osredotočil na olimpijske igre, morda pa tudi na Giro, ki se mu je lani tako nesrečno izmuznil. Po idealnem scenariju bi Roglič v naslednjem dobrem letu dni svoje ime za vedno vpisal v kolesarsko zgodovino. Pogoji za kaj takega so torej odlični, a najprej bo potrebno počakati na dokončen razplet letošnje sezone …

Prejšnji članekKVIZ: Pariz-Roubaix
Naslednji članekAu revoir Tour de France