Oči kolesarskega sveta uprte v Burgos

Jutri se v Španiji začenja Vuelta a Burgos. Petdnevna preizkušnja je najvišje rangirana dirka (2. Pro) izmed vseh, ki smo jih videli po ponovnem zagonu sezone. Zaradi tega jo bodo mnogi izkoristili kot trening za dirke svetovne serije, ki se v koledar vračajo s 1. avgustom.

Mnogi najboljši kolesarji sveta se bodo v prihodnjih dneh vozili po cestah severne Španije. Vsako leto se na Dirki po Burgosu pojavi nekaj World Tour ekip s svojimi kolesarji, nekateri jo izkoristijo tudi kot zadnjo pripravo na Dirko po Španiji.

Letos je štartna lista veliko bolj zvezdniška, kot smo je vajeni. Ekipe se v želji po nabiranju kilometrov pred glavnim delom sezone odpravljajo na praktično vse dirke. Tako bomo v Burgosu lahko videli kar 14 od 19 World Tour ekip, nekatere izmed njih bodo na dirko poslale tudi svoje glavne zvezdnike.

Na štartu štirje pretekli zmagovalci

Svoj nastop so potrdili številni zvezdniki karavane. Na štartni listi lahko najdemo kar štiri pretekle zmagovalce dirke, trije med njimi so slavili že dvakrat.

Lansko in predlansko zmago bo v dresu Ineosa branil Kolumbijec Ivan Sosa, ki bo imel ob sebi številne močne kolesarje. Richard Carapaz, Sebastian Henao in Eddie Dunbar bodo nevarni v gorah, medtem ko se bo ekipa Ineosa, kot smo že vajeni, na ravninskih etapah držala bolj v ozadju.

Leto pred Soso si je zmago privozil Mikel Landa, takrat še v dresu Skyja. Španec, ki je rojen 100 kilometrov od Burgosa, bo letos na dirki nastopal v dresu nove ekipe – Bahrain McLarena. Prvo zmago v novi ekipi mu bosta pomagala doseči Pello Bilbao in Damiano Caruso.

Bahrajnska ekipa bo v Španijo poslala tudi Marka Cavendisha. Nekdaj odlični Britanec se v zadnjih letih muči priti v ospredje, a še vedno meni, da ima dovolj znanja in moči, da se kosa z najboljšimi. Britanec si želi letos nastopiti tudi na Dirki po Franciji, kjer pa mesta v ekipi še nima rezerviranega. Prav dober rezultat na Vuelti a Burgos bi morda lahko tehtnico prevesil v njegovo korist.

Najmočnejšo ekipo na dirki bo imel Movistar. Španci na domačo dirko pošiljajo vse tri glavne adute. Tako bodo nastopili dvakratni zmagovalec Alejandro Valverde, Marc Soler in novi član ekipe Enric Mas.

Movistar na dirko pošilja vse svoje najboljše kolesarje. vir: twitter

Omeniti gre še Naira Quintano, ki ima prav tako dve pretekli zmagi. Kolumbijec je letošnjo sezono začel odlično, sedaj pa se postavlja vprašanje, kako bo pripravljen ob ponovnem zagonu.

Na dirki bomo lahko spremljali tudi ekipo Jumbo-Visma. Ta v Španijo pošilja srednje močno zasedbo, med katero pa sta se znašla tudi dva kolesarja, ki bosta nastopila na Dirki po Franciji. Američan Sepp Kuss je lani dokazal, da je v gorah lahko izjemno močen, prav tako pa klanci niso tuji tudi Georgu Bennettu, ki je v zasedbo za Tour prišel po spletu okoliščin.

Zmagovalca bomo iskali na dveh gorskih etapah

Prvi dve etapi bosta potekali po hribovitem terenu v okolici Burgosa. Čeprav uradno ne gre za šprinterski etapi, bi lahko teren ugajal tudi nekaterim vzdržljivejšim šprinterjem. Predvsem to velja za drugo etapo, ki ima povsem ravne zadnje štiri kilometre.

Prvič se bodo kandidati za končno zmago udarili v tretji etapi. 150-kilometrska etapa se bo končala z zaključnim vzponom izven kategorije (HC). Klanec na Picon Blanco je dolg 8,5 kilometra, njegov povprečni naklon pa znaša 8,9 %.

Po četrti – šprinterski – etapi pa se bodo dan kasneje na zadnji etapi še drugič pokazali glavni favoriti. Tudi tokrat bo trasa ponudila zaključni vzpon in tudi tokrat bo ta izven kategorije. O zmagovalcu etape in morda tudi dirke se bo odločalo na 4,2 kilometra dolgem in 11 % vzponu do Lagunas de Neila.

Prejšnji članekWilco Kelderman združuje moči s Petrom Saganom
Naslednji članekPrva etapa v Burgosu pripadla Grossschartnerju