Obsodba Mathieuja van der Poela razveljavljena

Sodišče v Sydneyju je razveljavilo obsodbo, ki je bila izrečena Mathieuju van der Poelu v času letošnjega svetovnega prvenstva. Triletna prepoved vstopa v državo tako ne velja več in Nizozemec se lahko nemoteno udeležuje dirk “tam spodaj”.

Letošnje svetovno prvenstvo je zaznamoval incident Mathieuja van der Poela, ki je noč pred cestno dirko v hotelu napadel dve mladoletni dekleti. Ti sta mu s trkanjem po vratih preprečevali spanec in Nizozemcu je s časom prekipelo.

Posnetki, ki so zakrožili po internetu, so razkrili, da je Nizozemec dekleti lovil po hotelskem hodniku in eno izmed njiju tudi odrinil. Starši mladoletnic so zato poklicali policijo, ki je Van der Poela aretirala in ga odpeljala na policijsko postajo.

Nizozemski zvezdnik se je v hotel vrnil ob 4. uri zjutraj, le šest ur pred začetkom dirke. Na štartu se je vseeno pojavil, a dirko kmalu zapustil.

Neprespani Van der Poel je dirko končal po le nekaj kilometrih. (vir: twitter)

Primer se je kasneje znašel na sodišču, kjer je Nizozemec priznal krivdo. Naložena mu je bila denarna kazen v višini 1,500 dolarjev ter triletna prepoved vstopa v državo.

Odvetniki 27-letnika so nato vložili pritožbo, ki je bila obravnavana v teh dneh. Po poročanju avstralskega časnika The Daily Telegraph je bila pritožba uspešna in obsodba Van der Poela posledično razveljavljena.

Sodnik Ian Bourke je obsodbo razveljavil z razlago, da so bila dejanja Van der Poela “odziv na nadležno in invazivno obnašanje,” ki je pripeljalo “do precejšnje mere provokacije“. Obnašanje deklet pa je označil za “neumno početje nenadzorovanih otrok“.

Odvetnik Van der Poela je po uspešni pritožbi pojasnil, da je pritožbo temeljila na dejstvu, da je Van der Poel imel enkratno življenjsko priložnost za osvojitev naslova svetovnega prvaka, kai jo je posledično izgubil. 

Van der Poel sicer ni povsem “prost” v Avstraliji. Še vedno služi enoletno pogojno kazen, v času katere ne sme storiti nobenega prekrška, hkrati pa se mora zglasiti na sodišču, če je tja pozvan.

Prejšnji članekUCI podelil World Tour licence 18 ekipam
Naslednji članekTadej Pogačar: “Če bi odločal jaz, bi na Giru že nastopil”