Novonastali kolesarski sindikat privabil že 160 kolesarjev

Že kar nekaj časa kolesarji glasno oznanjajo, da trenutnemu sindikatu CPA ne zaupajo več. Ta je prevečkrat izkoristil njihovo zaupanje, zato so kolesarji sedaj ustvarili novo združenje. V le mesecu dni so v svoje vrste zbrali več kot 150 članov.

CPA je edina organizacija, ki predstavlja kolesarje in je hkrati priznana s strani mednarodne kolesarske zveze. Prav to sodelovanje pa ima več slabih kot dobrih posledic. Mednarodna kolesarska zveza ima namreč izjemno velik vpliv nad delovanjem CPA-ja, zato kolesarski sindikat pogosto zapostavlja športnike in trobi v isti rog kot UCI.

Dolgo časa so kolesarji izražali željo po večjem vplivu in pomembnejši vlogi ob sprejemanju pomembnih odločitev. UCI in CPA jim te nista ponudila, zato so posegli po ustanovitvi nove organizacije. Njeno poimenovanje bo povsem preprosto in direktno – The Riders Union oziroma v prevodu Unija kolesarjev.

Prve korake je novi sindikat naredil že novembra, ko se je končevala letošnja sezona. Tedaj so obe krovni organizaciji, tako UCI kot CPA, obvestili o oblikovanju združenja. »Danes zjutraj, še pred mediji, smo o svoji iniciativi obvestili UCI, CPA ter ostale predstavnike interesnih skupin. Zavezali smo se h konstruktivni in uspešni debati z njimi,« so ob dnevu ustanovitve zapisali v izjavi za javnost.

Kolesarji so novo združenje sprejeli odprtih rok in se mu začeli pridruževati v velikem številu. V prvem mesecu je članstvo podpisalo 150 kolesarjev, do danes pa jih je prestopilo še dodatnih deset. Začasni direktor Luuc Eisenga je vesel velikega odziva, ki kaže, da je ideja sindikata prava.

»Imamo kolesarje iz tridesetih držav in petindvajsetih ekip. To je dober začetek. Potrjuje nam, da je naše razmišljanje usmerjeno v pravo smer,« je povedal Eisenga. V sindikat so se že vključili nekateri bivši svetovni prvaki in zmagovalci tritedenskih dirk, a Nizozemec za zdaj ne želi poimensko razkriti, kdo so ti posamezniki.

Eisenga upa na pozitiven odziv s strani mednarodne kolesarske zveze. Glavna želja novega sindikata v prvih mesecih je vzpostavitev dobrih odnosov z vsemi odločevalci v kolesarstvu. »Organizacija je nova in vanjo bomo vložili mnogo energije in truda, da vzpostavimo dober delovni odnos z vsemi. Šport lahko raste le, če imamo konstruktiven odnos z vsemi vpletenimi,« je še dodal začasni direktor.

The Riders Union želi vpeljati bolj demokratično odločanje o posameznih dogodkih v kolesarstvu. Vodi jih ideja »en kolesar, en glas«, ki bi vsakemu kolesarju omogočil enakovredno udejstvovanje pri odločanju.

»Navdušeni smo nad številom in upamo, da se v prihodnjih tednih pridruži še več članov. To je dober pokazatelj, da kolesarji želijo biti upoštevani ter da njihov glas nekaj šteje,« je še dodal Eisenga.

Prejšnji članekOkoljevarstveniki v Belgiji uničili šest vozil Ineosa
Naslednji članekAlé BTC Ljubljana predstavil drese za novo sezono