Nova priložnost Primoža Rogliča za popoln preobrat

Zadnja etapa drugega tedna prinaša nove vzpone. Če smo pretekli teden nanje še gledali nekoliko prestrašeno, saj je Primož Roglič tam izgubljal čas, se jih tokrat precej bolj veselimo. Slovenec je namreč dokazal, da se forma dviguje, medtem ko Remco Evenepoel začenja trpeti.

Štirinajsta etapa je slovenskim kolesarskim navdušencem narisala nasmešek na obraz. Resda Primož Roglič ni osvojil etapne zmage, a njegov napad na Remca Evenepoela se je zdel vreden vsaj toliko.

Slovenski as je dokazal, da še ni za odpis. Po težkem uvodu v dirko, kjer si je nabral skoraj tri minute zaostanka, je le našel prave noge. Njegova forma se je po 14 dneh dirkanja vidno izboljšala. Ravno v pravem trenutku.

V enem samem dnevu je Roglič svoj zaostanek stopil za skoraj tretjino in že danes bo znova iskal priložnost za nadaljnje topljenje časovne razlike.

Idealen teren za napad

Še drugi dan zapored se bodo kolesarji borili na vzponih Sierre Nevade. Profil 15. etape je precej podoben včerajšnjemu, a z veliko težjim zaključnim vzponom. Klanec, ki so ga uvrstili v najvišjo kategorijo, bo poligon za napade in prav tam pričakujemo poskus Primoža Rogliča.

Precejšno vlogo bo igrala tudi nadmorska višina, kolesarji bodo dan namreč končali 2500 metrov nad morjem. Vemo že, da tam zaživijo kolumbijski kolesarji, medtem ko ne vemo, kako se na redkejši zrak odzove Remco Evenepoel.

Dobrih 19 kilometrov bo imel Primož na voljo za svoj napad. Povprečni naklon vzpona znaša 7,9 odstotka, a za spremembo od včerajšnjega dne, je tokrat najstrmejši del na sporedu že v prvih kilometrih. Bo Roglič udaril že tam ali vseeno stavil na krajši in lažje izvedljiv napad.

Profil 15. etape. (vir: twitter)

Že danes v rdečo majico?

Primož Roglič v skupnem seštevku zaostaja 1:49 in danes mora stopiti večji del časovne razlike. Zadnji teden je namreč precej lažji kot je bil drugi. Sicer ponuja nekaj zaključkov na klanec, a z izjemo 20. etape nobena ni tako težka, da bi lahko na njej ustvaril nekajminutno razliko.

Slovenski as se zaveda, da mora danes odtrgati levji delež zaostanka. Cilj je verjetno že rdeča majica, ki ob ponovitvi včerajšnje predstave ni nedosegljiva. Klanec je namreč daljši in ob zgodnejšem napadu je 109 sekund razlike povsem realen cilj.

Roglič ima pred očmi le en cilj. Povedal je, da je v Španijo prišel po četrto zaporedno zmago. Danes lahko že naredi velik korak proti njej in priložnosti zagotovo ne bo izpustil iz rok.  

Prejšnji članekPrimož Roglič pokazal zobe in Evenepoelu odščipnil 52 sekund
Naslednji članekRoglič po uspešnem zaključku še nekoliko bližje rdeči majici