Nor 117 kilometrov dolg pobeg Carapazu prinesel etapno zmago, Higuiti pa majico vodilnega

Na Dirki po Kataloniji smo bili priča neverjetnemu dnevu, ki ga je zaznamoval dolg pobeg Sergia Higuite in Richarda Carapaza. Slednji se veseli etapne zmage, prvi pa prevzema vodstva.

Slabo vreme je v kombinaciji z vzponom takoj po štartu poskrbel za redko videno akcijo dveh favoritov za skupni seštevek.

Beg se v prvih kilometrih ni oblikoval in ko je karavana zapeljala na pobočje prvega vzpona dneva, je bila glavnina še povsem skupaj. A ne za dolgo. Kmalu se je namreč izoblikovala vodilna skupina favoritov za skupni seštevek, ki je vrh osvojila skupaj.

Tudi na spustu večjih razlik ni bilo, saj so ga kolesarji raje odpeljali nekoliko previdneje. A takoj, ko se je cesta nekoliko poravnala in zavila na razgiban teren, ki je vodil do drugega vzpona, smo videli resen napad.

Iz skupine sta se, ko je bilo do cilja še gromozanskih 117 kilometrov, odpeljala Sergio Higuita (Bora-hansgrohe) in Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Oba sta bila nevarna za skupni seštevek, Higuita je za vodilnim Joaom Almeido (UAE Emirates) zaostajal pičlih sedem sekund, zaradi česar so morali pri UAE Emiratesih vlagati ogromno energije v lov.

Arabsko moštvo pri lovu na ubežnika veliko pomoči ni bilo deležno in zaostanek se je hitro večal. V nekem trenutku je znašal že 3:30 in tudi ostala moštva so zaznala, da je vrag odnesel šalo.

UAE Emiraes so končno dobili pomoč pri narekovanju tempa, a žal prepozno. Ob prehodu zadnjega vzpona dneva sta imela Carapaz in Higuita še vedno več kot dve minuti prednosti in vse bolj je postajalo jasno, da bo akcija, ki se je sprva morda zdela nora, uspešna.

V zadnji kilometer sta zapeljala minuto pred zasledovalci. Čakali smo, ali bomo videli dogovor o etapnem zmagovalcu, a do tega ni prišlo. Južnoameričana sta se spopadla v šprintu, v katerem je bil močnejši Carapaz.

Higuita kljub temu ne bo slabe volje. Z 48 sekundami prednosti, kolikor si jih je pred Almeido privozila danes, je storil dovolj, da je prevzel majico vodilnega. V skupnem seštevku vodi 16 sekund pred Carpazom, kar bi, kljub jutrišnjemu razgibanemu terenu, moralo zadostovati za končno zmago.

Prejšnji članekKatera moštva so najbolje začela novo sezono?
Naslednji članekSonny Colbrelli: Za povratek na kolo bo potreben čudež