Noge ne bodo počivale, kolesarje na Dirki po Baskiji čakajo novi strmi vzponi

Kolesarji so se včeraj na Dirki po Baskiji spopadli na strmih vzponih, ki so posegali tudi po 20 odstotkih. Danes jih čaka nov paket strmin, predvsem v zaključku etape, kjer bodo naklonine ponovno omogočale napade posameznikov.

Po včerajšnji izjemni predstavi Tadeja Pogačarja (UAE Emirates) in Primoža Rogliča (Jumbo-Visma), se slovenski navdušenci upravičeno veselimo današnje etape. Slovenskemu dvojcu bo ponovno omogočeno, da streta konkurenco in se udarita med seboj.

Prvi del 189-kilometrske etape je razgiban in se z izjemo dveh vzponov 3. kategorije v večini celo spušča. Dobrih 50 kilometrov pred ciljem pa se bo začel »kolesarski rokenrol«. Tekmovalci bodo namreč zagrizli v dva vzpona, prvi bo 2. kategorije, zadnji pa prve.

Profil trase 4. etape. (vir: twitter)

Drugokategornik Jaizkibel se bo začel 50 kilometrov do cilja in vrh dosegel osem kilometrov kasneje. Stopničast vzpon se dviga s povprečnim naklonom 5,6 odstotka, a klanec lahko razdelimo na dva odseka. Prvi je dolg 3 kilometre in ima povprečni naklon 7,4 odstotka, drugi pa se dva kilometra dviga s povprečnim naklonoma 7 odstotkov. Med posameznima odsekoma bodo kolesarji lahko malo zadihali, saj se cesta za približno en kilometer položi in naklon znaša le 1,8 odstotka.

Vzpon Jaizkibel. (vir: twitter)

Če bodo kolesarji na predzadnjem vzponu še lahko nekoliko spočili noge, pa to zagotovo ne bo mogoče na zadnjem klancu dneva. Etapa se ne konča na njegovem vrhu, pač pa do ciljne črte sledi še spusti in nekaj kilometrov ravnine. A pričakujemo lahko, da se bo ognjemet začel že na vzponu, ki ponuja izredno priložnost za napad.

Erlaitz je vzpon, ki je dolg le 4 kilometre, a vsak meter na njem se zdi kot večnost. Povprečni naklon namreč znaša 10,3 odstotka, pri čemer posamezni odseki posežejo preko 13 %. Kolesarji pa na vrhu »rampe« svojega dela še niso končali. Čeprav so organizatorji gorski cilj postavili na koncu strmine, pa se bo cesta po rahlem počitku nato še malo dvigala, preden se dokončno prelomi in spusti v dolino.

Vzpon Erlaitz. (vir: twitter)

Kolesarje z vrha čaka 13 kilometrov spusta, ki so v Baskiji navadno zelo tehnični, predvsem zaradi ozkih cest. Pričakovati gre, da bo podobno tudi danes in glede na to, da je v okolici dirke danes napovedano lepo vreme, lahko posamezne napade vidimo tudi ob divji vožnji v dolino. Po prihodu v Hondarribio, kjer je danes cilj etape, kolesarje čaka še 4 kilometre vožnje po ravnini.

Kaj bo storil slovenski dvojec?

Včerajšnja etapa je jasno potrdila to, kar smo vsi napovedovali že pred začetkom dirke. Roglič in Pogačar sta z naskokom najmočnejša na dirki in bosta med seboj obračunala za etapno zmago.

Pogačar je po zaostanku z vožnje na čas v položaju, ko mora napadati, medtem ko je Rogliču dovolj, da le pokriva napade rojaka. Pogi je prednost na obeh preostalih etapah sicer uspel stopiti, a skupno le za 8 sekund, ki jih je prejel z bonifikacijami.

Bonifikacijske sekunde verjetno ne bodo dovolj, da bi Pogačar prevzel majico vodilnega, saj je Roglič vselej blizu in tudi sam pobira bonus sekunde. Glede na to, da je jutrišnja etapa bolj položna in pravih bojev verjetno ne bo, se mora Pogačar odločiti. Bo napadel že danes ali pa vse stavil na zadnji dan, ko je na sporedu kraljevska etapa?

Pogačar zmanjšuje zaostanek, a zgolj bonus sekunde verjetno ne bodo dovolj. (vir: twitter)

Roglič za zdaj deluje zelo dobro in razen včerajšnjega nekoliko prehitrega šprinta, ki ga je morda stal etapne zmage, večjih napak ne dela. Njegova šibka točka na dirki je ekipa, ki ga zapusti že dokaj zgodaj in tako izpostavi morebitnim napadom.

Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je včeraj sicer prikazal boljšo vožnjo kot dan prej in uspel ob svojem kapetanu ostati dovolj dolgo, da je na koncu zasedel celo osmo mesto. Danec bo moral podobno predstavo pokazati tudi danes, saj se v moštvu zavedajo, da bo Roglič najverjetneje danes tarča številnih napadov.

Vprašanje, ki se nam poraja po včerajšnjem šprintu Rogliča je, ali se bo morda zatekel k stari modrosti ‘napad je najboljša obramba’ in skušal svojo prednost danes celo povečati in tako nekoliko lažje dihati pred zadnjo etapo. Odločitev prepustimo trenutno vodilnemu kolesarju, ki pa bo ob morebitnih napadih verjetno imel ob sebi pogosto tudi Tadeja Pogačarja.

Prejšnji članekIzberite dres Jumbo-Visme za Dirko po Franciji
Naslednji članekIon Izagirre slavil v igri centimetrov, McNulty slekel Rogliča