Nizozemska štart Vuelte vrača Španiji

Mesto Utrecht bi moralo s svojo okolico letos gostiti prve tri etape dirke po Španiji, a so Nizozemci gostitev odpovedali. Zaradi prestavljenega termina dirke etap ne morejo izpeljati.

Preureditev tekmovalnega koledarja je organizacijski odbor združenja La Vuelta Holanda prisilila, da se odpovejo gostovanju štarta Vuelte. Ta bi se moral odviti med 14. in 16. avgustom, že pred tedni pa je postalo jasno, da se bo dirka močno zamaknila.

Organizatorji so morali gostitev štarta žal odpovedati. vir: Twitter

Kot so Nizozemci zapisali v sporočilu za javnost, so želeli prirediti poletni ‘festival’ katerega osrednji dogodek bi bile tri etape Vuelte. S spremembo datuma na kasnejši termin je načrt padel v vodo, iskanje ustreznega nadomestnega datuma pa je bilo neuspešno.

Direktor združenja La Vuelta Holanda je razočaran nad odpovedjo, a se zaveda, da drugačne možnosti ni bilo: »Jasno je veliko razočaranje v Utrechtu, Bredi in ‘s-Hertogenboschu (gostujočih mestih, op. p.). Pripravljali smo se na organizacijo fantastičnega vikenda med 14. in 16. avgustom. Odkar smo izvedeli za spremembo koledarja UCI-ja, smo z vsemi pristojnimi razpravljali o možnosti izpeljave dogodka v jeseni, a izkazalo se je, da bi bil to prevelik zalogaj. Premik treh etap v treh dneh, skozi 34 okrožij bi bil nemogoč. Za primer, v tem času ne bi imeli na razpolago vse potrebne infrastrukture. Dodatno težavo predstavljajo številna popravila cestišč, ki so planirana jeseni. Tudi brez negotovosti glede koronavirusa, bi bila jesenska izpeljava nemogoča

Dirka skrajšana na 18 etap

Organizatorji dirke so po nizozemski odpovedi sklenili, da nadomestka prvih treh etap ne bodo iskali. Letošnja dirka bo tako prvič po letu 1985 sestavljena iz manj kot 21 etap, videli jih bomo le 18. Začetek španskega kroga bo potekal v mestu Irun, ki leži v Baskiji na skrajnem severu države.

Odpoved treh etap pomeni tudi premik vseh ‘ključnih’ etap. Tako bomo že v šesti etapi videli vzpon na dva izmed najtežjih prelazov na dirki, kolesarji se bodo spopadli s prelazom Aubisque in legendarnim Tourmaletom, 12. etapa pa se bo končala z vzponom na Angliru.

Povratek čez dve leti

Unipublic (organizator dirke) in La Vuelta Holanda že načrtujeta ponovno sodelovanje v bližnji prihodnosti. Dežela tulipanov bi lahko novo priložnost za gostitev štarta dobila že leta 2022, za prihodnje leto je ta čast namreč že podeljena mestu Burgos na severu Španije.

Javier Guillen, direktor Unipublica, pravi, da je štart z Nizozemske prioriteta podjetja: »Videli smo veliko zavzetosti in vpletenosti. Užitek je delati v takih pogojih. Najmanj kar lahko naredimo je, da iščemo možnosti za izvedbo štarta dirke na Nizozemskem v bližnji prihodnosti in verjamem, da nam bo v kratkem tudi uspelo.«

Prejšnji članekVuelta praznuje 85 let
Naslednji članekFilippo Ganna se spogleduje z rekordom vožnje na eno uro