Nizozemke dominirale na svetovnem prvenstvu v ciklokrosu

Lucinda Brand si je v Ostendu priborila prvi naziv svetovne prvakinje v ciklokrosu. Nizozemka je dolgo časa bila napet boj z rojakinjo, a bila v zaključku iznajdljivejša in prva prečkala ciljno črto.

Po treh letih neuspešnega naskakovanja zlate medalje je Brandovi naposled le uspelo. Nizozemka je z rojakinjo Annemarie Worst dolgo časa bila bitko za zmago, a je nato Worstova padla in Brandova si je uspela privoziti odločilno prednost.

Annemarie Worst je ciljno črto prečkala osem sekund za zmagovalko, popolno nizozemsko prevlado pa je s tretjim mestom potrdila Denise Betsema. Nizozemske so tako še drugo leto zapored zasedle mesta na vseh treh stopničkah.

Branilka naslova Ceylin Del Carmen Alvarado je v težave zašla že na samem začetku dirke. V prvem ovinku se je znašla na tleh in izgubila stik z vodilnimi. Celotno dirko se je trudila ujeti priključek, a kolesarke na čelu dirke so bile premočne. Alvaradova je v cilj prišla kot šesta.

Kot že omenjeno je Lucinda Brand mavrično majico lovila kar nekaj let. Leta 2018 in 2020 je končala na tretjem mestu, predlani pa prišla do srebra.

»Kar nekaj let sem bila blizu. Zelo dobro sezono sem končno zaključila v velikem slogu,« je po koncu dirke povedala presrečna Lucinda Brand.

Brandova se zaveda, da ji je padec Worstove na široko odprl vrata do prvega naslova svetovne prvakinje. Worstova se je na tleh znašla po tem, ko sta se z Brandovo rahlo dotaknili, a po besedah slednje se je bilo padcu skoraj nemogoče izogniti.

»Zaleteli sva se ena v drugo in dotaknila sem se njenega komolca,« je pojasnila Brandova. »Seveda je bila to najšibkejša točka za dotik, zaradi česar je padla. Ni bilo najlepše, a prav tako se ni bilo lahko izogniti nastali situaciji.«

Nizozemski tudi naslov do 23 let

Svetovno prvenstvo se je otvorilo z dirko kolesarjev do 23 let. Tudi tu so svojo moč dokazali nizozemski predstavniki, med katerimi se je do zlata prebil Pim Ronhaar.

Devetnajstletni kolesar je odločilno potezo naredil v drugem krogu, ko je prikazal eno najboljših voženj v pesku in prišel do velike prednosti pred zasledovalci. Te vse do cilja ni izpustil, v ozadju se mu je sicer bližal rojak Ryan Kamp, a mu je zmanjkalo trase za popoln preobrat.

S tretjim mestom je za nekaj raznolikosti na odru za zmagovalce poskrbel Belgijec Timo Kielich, ki se je dolgo časa vozil skupaj s Kampom, a v zadnjem krogu padel in izgubil priključek.

Prejšnji članekPred vrati je svetovno prvenstvo v ciklokrosu
Naslednji članekVan der Poel ugnal Van Aerta in si zagotovil četrto mavrično majico