Nibali: »Pogrešam Giro«

V soboto bi se moral s kronometrom na ulicah Budimpešte začeti Giro d’Italia. Na njem bi že devetič nastopal domači junak Vincenzo Nibali, ki priznava, da maja v taki obliki ni preživel že dolgo.

Italijanski zvezdnik bi moral te dni predstavljati glavno orožje Trek-Segafreda na dirki po Italiji, a bo moral na to počakati vse do oktobra. Nibali prostih majev ni vajen, osemkrat je bil tak čas na Giru, v letih, ko ga je izpustil, pa se je pripravljal na Tour de France.

V pogovoru z glavnim medijskim sponzorjem dirke La Gazzetto dello Sport je 35-letnik spregovoril o nenavadnih občutkih, ki jih doživlja ob podarjenem prostem času, o spremenjenem načinu priprav in načrtih za nadaljevanje sezone.

Nibali je roza majico osvojil leta 2013 in 2016. vir: twitter

»Zelo pogrešam Giro,« je bil kratek Nibali, ki pozna občutke, ki bi kolesarje prevzemati v teh dneh. »To bi morali biti dnevi napetosti, negotovosti, adrenalina in strahu, hkrati pa tudi zavedanja. Osredotočen in pozoren si na vsako malenkost, sprašuješ se ‘sem se ustrezno pripravil?’ Namesto tega sem sedaj miren in si celo dopustim manjše pregrehe. Zadnjih 15 let je bil maj vrhunec moje sezone.«

Nibali je letos že nabral nekaj tekmovalnih kilometrov, nazadnje je nastopal na dirki Pariz-Nica in zasedel končno četrto mesto. A glavni cilji so za Italijana šele prihajali. Letošnjo sezono bi imel dodobra napolnjeno, svoj nastop je namreč načrtoval na Giru, olimpijskih igrah, Vuelti in svetovnemu prvenstvu, spomladi pa bi verjetno nastopil tudi na katerem izmed spomenikov.

Novega programa dirkanja še nima. Jasno je, da se bo moral nekaterim prvotnim ciljem odpovedati. Olimpijskih iger letos tako ali tako ne bo, veliko več preglavic pa mu povzroča sovpadanje Gira in spomenika Liege-Bastogne-Liege, ki je bil letos v načrtih Nibalija.

»Ne želim še imeti obveznega programa. Kasneje bomo zamenjali ‘čip’ in se bom vrnil v dirkaški ritem. Seveda se obnašam profesionalno tudi sedaj, a sem bolj miren. To so trenutki, ki jih nihče od nas še ni doživljal v maju.«

»Giro je še vedno v mojih mislih, a zaenkrat še ni zanesljivosti. Pogovoril se bom z ekipo in skupaj bomo vse določili,« je povedal Nibali, ki ne skriva razočaranja nad križanjem Gira in Liege-Bastogne-Liegea. »Vedeli smo, da bo urnik napolnjen in težko je drugače. Zagotovo nisem bil vesel, ko sem videl prekrivanje Liege-Bastogne-Liegea in Gira! Želim verjeti, da gre le za osnutek in da so spremembe še mogoče.«

Tudi Evenepoel obžaluje nad Girom

Čeprav bi bil Giro prvi grand tour za Remca Evenepoela, je bil Belgijec na stavnicah eden izmed favoritov za končno zmago. Mladi supertalent bi na italijanskih vzponih prekrižal roge z izkušenejšim Nibalijem in skušal svoji ekipi privoziti prvo zmago na kateri izmed tritedenskih dirk.

Evenepoel je bil na stavnicah eden glavnih favoritov za skupno zmago. vir: Twitter

»Danes bi moral biti super pomemben dan. Zame, za mojo družino, moje okolje in tudi za moje trenerje in sotekmovalce. Danes bi bil dan poln osredotočenosti, nervoze in adrenalina. Danes bi začel svoj prvi grand tour,« je v soboto zapisal na svojem Instagram profilu.

»Giro bi se moral začeti z 9-kilometrskim kronometrom, na katerega sem se zavzeto pripravljal in se ga odkrito veselil. Komaj čakam 3. oktober,« je še dodal Evenepoel, ki bi bil eden glavnih favoritov na uvodni dirki na čas.

Prve tri etape bi morale potekati na Madžarskem, a so naši severovzhodni sosedje gostovanje uvoda Gira odpovedali že pred tedni. Italijanski organizatorji dirke zaenkrat še niso oznanili, kako bodo nadomestili uvodne tri etape, niti ni znano, ali se bo italijanski krog začel z dirko na čas.

Prejšnji članekVuelta izpušča tudi Portugalsko
Naslednji članekUAE Emirates ne popuščajo, podaljšal še Ulissi