Nibali opozarja, da še ni za v pozabo

Vincenzo Nibali danes slavi 36. rojstni dan. Italijan je že zakorakal v pozna kolesarska leta, a opozarja, da zadnje besede še ni rekel. Kljub letošnji slabši sezoni verjame, da še lahko dosega vidne rezultate.

Letošnje leto je rezultatsko eno najslabših v zadnjih desetih letih kariere Vincenza Nibalija. Italijan ni zabeležil niti ene zmage, poleg tega pa je pogorel na domačem Grand Touru. Ob prihodu na Sicilijo, kjer se je Giro začel, je veljal za enega glavnih favoritov, kmalu pa spoznal, da ni na nivoju za končno slavje. Na koncu se je moral zadovoljiti s sedmim mestom.

»Bilo je drugačno leto, tako čudno, da ga ne bi smatral za zanesljivega pokazatelja forme,« je bil kritičen Nibali. »Dirka po Italiji se ni odvila po pričakovanjih, tega ne gre zanikati. Mladi športniki so se bolje spopadli z letošnjo sezono, to ne velja le v kolesarstvu

Nibali je na Dirki po Italiji le s težavo držal tempo najhitrejših v gorah. (vir: twitter)

Letošnja sezona je v kolesarski karavani pokazala, da prihaja čas mlajših kolesarjev. Dirko po Franciji je osvojil 21-letni Tadej Pogačar, Giro je dobil 25-letni Tao Geoghegan Hart, tudi številne druge pomembne dirke pa so pripadle mlajšim kolesarjem.

Nibali kljub temu še ne misli obupati. Pri 36. letih meni, da ima še dovolj energije in znanja, da premaga tudi mlajše tekmece in se zopet zavihti na vrh kolesarskega sveta.

»To še niso leta, ko bi moral biti potisnjen na stranski tir, navkljub temu, kar pravijo nekateri ‘internetni strokovnjaki’. Glavna je želja po dirkanju in užitek, ki ti ga to prinese,« je kritikom odgovoril Italija.

V letošnji kaotični sezoni je storil nekaj napak, ki jih priznava tudi sam. »Če bi šel lahko nazaj, ne bi dvakrat odšel na višinske priprave, ampak le enkrat. Poleg tega bi dodal več dirk.«

Nibali je po ponovnem zagonu sezone ostal v ekipnem mehurčku in se udeleževal le dirk v Italiji. Na ta način je zmanjšal število potovanj, a hkrati tudi zmanjšal število dirk, ki jih je imel na razpolago.

Slabo leto Nibalija ni spravilo na tla. Navdih bo črpal iz preteklih sezon, ko je kljub visoki starosti še konkuriral na tritedenskih dirkah. Iz letošnje sezone bo skušal potegniti nova spoznanja in jih združiti z znanji preteklih let.

»Mnogo let, ko sem se osredotočal na Grand Tour, sem se boril za najvišja mesta. Slabo leto se lahko zgodi – dejstvo je, da so kolesarji, ki so jih imeli več od mene,« je povedal Nibali. »Nihče mi ni ničesar podaril. Lani sem bil drugi na Giru, končal sem ga med Carapazom in Rogličem, ki sta svojo kvaliteto potrdila na letošnji Vuelti.«

Prejšnji članekSage o poškodbi Jakobsena še ni konec, pripravlja se tožba proti Groenewegenu
Naslednji članekKdo še nima sklenjene pogodbe za prihajajoče leto?