Neutrudni O’Connor le prišel do etapne zmage, med favoriti mirno

Kdor čaka, dočaka, pravijo. Za 24-letnega Bena O’Connorja to zagotovo drži. Potem ko mu je v torek etapno zmago v zadnjih metrih speljal naš Jan Tratnik, je Avstralec v sredo poskusil še enkrat. S samostojnim finišom do smučarskega letovišča Madonna di Campiglio mu je tudi uspelo. Vpisal je največji uspeh kariere, svojo prvo zmago na Grand Tour dirkah.

O’Connor je napadel osem kilometrov pred ciljem, ko se mu je uspelo znebiti vseh zasledovalcev v ubežni skupini. Avstralec je si je privozil dobrih dvajset ekund prednosti pred zasledovalci. Edini se je v lov za njim resno podal 30-letni Avstrijec Hermann Pernsteiner, ki je prikazal dober lov in uspel nekoliko zmanjšati zaostanek. A nato je O’Connor stopil na pedala in prednost povečal na 31 sekund in prav s tolikšno razliko je prečkal ciljno črto pred Pernsteinerjem. Zmagovalni oder je dopolnil Thomas De Gendt z minuto in deset sekundami zaostanka.

V skupini vodilnih, ki je v cilj prikolesarila okoli pet minut kasneje, je bilo znova dokaj mirno. Tudi v četrtek bo roza majico nosil Portugalec Joao Almeida. Od dvanajsterice najboljših v skupnem seštevku si je le 22-letni Brandon McNulty pridelal dodaten zaostanek, vsi ostali so etapo zaključili skupaj. Razlike na samem vrhu tako ostajajo nespremenjene.

Almeida, ki je še petnajstič ubranil vodilno pozicijo, je po preizkušnji povedal: “Danes je bilo zelo zahtevno. Še dobro, da je bila ob meni sijajna ekipa. Zaenkrat se počutim dobro, na kolesu imam lep občutek, a jutri nas čaka pravi pekel. V primeru slabega dne lahko izgubim vse.

Videl sem, da so vsi na meji, zato sem napadel. Niso imeli pravega tempa, le spogledovali so se med seboj, jaz pa sem bil še drugi dan zapored zelo dober. Zato sem si rekel: ‘Zakaj pa ne.’ In na koncu je uspelo,” je zmagovalno taktiko razkril O’Connor, ki je še dodal, da ga je torkov poraz le še dodatno motiviral za današnjo izjemno “alpsko” predstavo.

V četrtek je, kot je v svoji izjavi že omenil Almeida, pred kolesarji ena najtežjih etap na letošnjem italijanski pentlji. Čaka jih namreč legendarni prelaz Stelvio, ki bo z 2758 metri nadmorske višine najvišja točka letošnje dirke, cilj pa bo prvič v zgodovini ob jezeru Cancano, do katerega vodi vzpon prve kategorije.

Prejšnji članekStelvio ostaja v programu, odpadel prelaz Agnello
Naslednji članekSoler z dobro načrtovanim napadom do zmage, Roglič povečal prednost