Neuničljivi Van der Poel skočil v rumeno, slovenski dvojec na drugem in tretjem mestu

Mathieu van der Poel je slavil na bretonskem zidu, potem ko je napadel nekaj sto metrov pred ciljem. Najboljši odpor sta mu nudila Tadej Pogačar in Primož Roglič, ki sta končala na drugem oziroma tretjem mestu.

Zaključni vzpon Mur de Bretagne so kolesarji spoznali že pred samim koncem, saj so ga prvič prečkali že 16 kilometrov pred ciljem. Na vrhu so bile tedaj na voljo bonifikacijske sekunde in glede na majhne razlike v skupnem seštevku, so kolesarji želeli gorski cilj prečkati prvi.

Več kot kilometer pred vrhom je napadel Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ki si je privozil 10 sekund prednosti, a nato popustil. Sicer je na vrh prišel kot prvi, a bil nato kmalu ujet. Preostanek bonifikacijskih sekund sta si razdelila naša asa, Tadej Pogačar (UAE Emirates) jih je vzel pet, Primož Roglič (Jumbo-Visma) pa dve.

Napetost v zadnjem krogu je začela naraščati, v zredčeni glavnini so kolesarji iskali mesto pri vrhu, a prostora ni bilo za vse. Na zadnji vzpon so favoriti vstopili skupaj, a nekateri, predvsem Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) so bili pomaknjeni močno na rep in imeli težave pri prebijanju v ospredje.

Z napadom od daleč je najprej poskusil Davide Formolo (UAE Emirates), nato je napadel še Nairo Quintana (Arkea-Samsic), a oba sta bila neuspešna. Osemsto metrov do cilja je poskusil Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious), ki ga je nemudoma pokril Mathieu van der Poel, sledila pa sta tudi naša kolesarja.

Kmalu je nato napadel Van der Poel, ki je po napadu po prvem prečenju bretanskega zidu zbral dovolj moči, da se je ponovno odlepil konkurentom in si privozil prvo etapno zmago na Dirki po Franciji. Šprint za drugo mesto je dobil Pogačar, tretji pa je ciljno črto prečkal Roglič.

»Po včerajšnjem dnevu sem danes prišel skozi brez nevšečnosti, brez padcev. Lahko smo zadovoljni,« je za RTV Slovenija povedal Primož Roglič, ki je pred etapo potožil, da še vedno čuti posledice včerajšnjega padca.

»V zaključku bolečine nisem čutil, so bolele le noge. A nekaj dni bom še rabil, da bom povsem dobro,« je še razkril.

Van der Poel je zavoljo bonifikacijskih sekund danes storil dovolj, da si je oblekel rumeno majico, katero je odkrito napadal na uvodu v dirko. Na drugo mesto je zdrsnil Alaphilippe, ki zaostaja osem sekund, tretji pa je Pogačar z zaostankom 13 sekund. Roglič je izgubil eno mesto in je sedaj četrti, njegov zaostanek znaša 14 sekund.

Prejšnji članekAlternativna Dirka po Franciji Avstralca Lachlana Mortona
Naslednji članekVeliki načrti Ineos Grenadiersov so imeli krhke temelje