Nemogoče je postalo mogoče, Pogačar je postal zmagovalec Toura


Kakšen dan na Dirki po Franciji. Tadej Pogačar je odvozil kronometer življenja in postal zmagovalec Toura. Rojaka Primoža Rogliča je prehitel za dve minuti. Slovenija se vseeno veseli dvojne zmage, na sončno stran Alp pa prihajajo tudi tri majice (rumeno, bela in pikčasta), prav vse na ramenih Tadeja Pogačarja.

Redko kdo je pred etapo verjel, da bi Pogačar lahko danes oblekel rumeno majico. Tudi Pogačar sam je včeraj govoril, da bi moral imeti za končno slavje izjemen dan, medtem ko bi moral Roglič zaiti v težave. Izkazalo se je, da je dovolj že samo izjemen dan Pogačarja.

Pogačar je danes letel po progi. Petnajst sekund zaostanka je stopil že do prvega merjenja časa, pred vstopom na klanec pa ga je do rumene majice ločevalo le še 20 sekund. Roglič je danes trpel, to se je videlo že od prvih metrov dalje, dokončno pa se pokazalo na vzponu.

Oba slovenska aduta sta na začetku vzpona zamenjala kolesi in klanec odpeljala z navadnim kolesom. Tudi po menjavi se je premoč mlajšega Slovenca nadaljevala, pet kilometrov pred koncem pa je tudi prvič virtualno prešel v vodstvo.

Do vrha je Roglič nabral minuto in 56 sekund zaostanka, ki je zadostovala za končno peto mesto na etapi, a pomembnejše je bilo, da je v skupnem seštevku zdrsnil na drugo mesto. Ciljno črto je prečkal v solzah, nihče v ciljni areni ni mogel verjeti ,kaj se je zgodilo, niti Pogačar, ki je nejeverno gledal v razpredelnico. »Ne vem, kaj se dogaja v moji glavi, ne dojamem, kaj se je zgodilo,« je bil iskren nov vodilni kolesar.

Tadej Pogačar je odvozil kronometer, kot ga nismo videli že dolgo. Roglič ni bil tako slab, kot je bil Pogačar dober. Toma Dumoulina, nekdanjega svetovnega prvaka v kronometru, je prehitel za minuto in 21 sekund, še dodatnih 10 sekund pa je naložil Woutu van Aertu, še enemu izjemnemu kronometristu.

Na koncu se Slovenci veselimo dvojne zmage, pa čeprav je pri mnogih morda prisotno nekaj grenkega priokusa. Tudi Roglič je po etapi priznal, da je razočaran, a da si nima ničesar očitati, saj je iz sebe iztisnil vse, kar je lahko. »Želel bi si biti prvi, a zaslužim si biti drugi,« je dodal osmoljenec današnje etape.

Na drugi strani je bilo vzdušje v taboru Tadeja Pogačarja zelo prešerno. Pred dirko si niso niti upali razmišljati o rumeni majici, tudi ekipa ni bila sestavljena za naskok na zmago. A Pogačar je še enkrat več dokazal, da je drugačen. Da je prihodnost kolesarjenja. Od prvega dne dalje je verjel, da lahko zmaga in to je naposled tudi dokazal.

Pogačar je z današnjim nastopom osvojil dve »novi« majici, z ramen Rogliča je slekel rumeno, Richardu Carapazu pa »ukradel« pikčasto. Pogi je najhitreje opravil z današnjim vzponom in si prislužil deset točk, ki so bile dovolj za naslov najboljšega na gorskih ciljih.

Jutri je na sporedu še zadnje dejanje letošnjega Tora – parada šampionov. Glavna zvezda bo seveda Tadej Pogačar, ki bo na poti do Pariza poziral fotografom in nazdravljal z ekipo. Na Elizejskih poljanah se bodo najprej za zmago udarili šprinterji, nato pa bo na odru za zmagovalce okronan nov kralj Toura.

Prejšnji članekDan D za Rogliča, Pogačarja in slovensko kolesarstvo nasploh
Naslednji članekTudi tvitosfera se poklanja novopečenemu zmagovalcu Toura