Ne boj, mesarsko klanje: Vzpon na Lo Port bo odločilen za končno zmago

Dolgo pričakovana etapa z zaključnim vzponom Lo Port je končno tu. Na njej se bo najverjetneje že odločalo o končnem zmagovalcu Dirke po Kataloniji, znova pa se pričakuje dvoboj med Primožem Rogličem in Remcom Evenepoelom.

Bolj napet dvoboj, kot ga lahko pričakujemo danes, si težko želimo. Na odločilno etapo Dirke po Kataloniji se Primož Roglič in Remco Evenepoel podajata časovno povsem izenačena.

Prednost v skupnem seštevku za zdaj Rogliču prinašajo etapne uvrstitve, ki pa bodo ob koncu dneva povsem nepomembne. Na vrhu Lo Porta bodo namreč podeljene bonifikacijske sekunde, ki bodo ustvarile časovno razliko med najmočnejšima kolesarjema na dirki, četudi v cilj prideta skupaj.

O vsem bo odločal zaključni vzpon

Peta etapa v uvodnem delu ni pretirano zahtevna. V slabih 170 kilometrih karavano čakata dva vzpona tretje kategorije, večji del druge polovice etape pa je povsem raven.

Skupno etapa ponuja 2600 višinskih metrov, približno 1500 manj kot tretja etapa, kjer je slavil Evenepoel.

Kljub temu pa tokratne etape nikakor ne moremo označiti za lahko. Oteži jo namreč zaključni vzpon, ki je z naskokom najtežji na letošnji izvedbi dirke.

Gre za vzpon Mirador del Portell oziroma na kratko Lo Port. Ta se ponaša z 8,6 kilometra dolgo cesto, ki ima povprečni naklon kar 8,8 %. Že v prvem kilometru se cesta postavi pokonci in se vse do cilja giblje med 8 in 10 odstotkov, kolesarjem pa ne ponudi niti metra, da bi predahnili.

Strmi klanci ne odgovarjajo nobenemu

Dolgi, enakomerni in izjemno strmi klanci zahtevajo izjemen napor in v prednost postavljajo lahke kolesarje. Pričakujemo lahko, da bo v ospredju Esteban Chaves s svojimi 55 kilogrami, ki pa bo verjetno vseeno gledal v hrbet slabih 10 kilogramov težjega Rogliča in Evenepoela.

 Oba sta na dirki že dokazala, da sta korak ali dva pred ostalimi tekmeci, medtem ko sta med seboj povsem izenačena. Prav vzpon na Lo Port bo ustvaril verjetno odločilno razliko med njima, a kaj, ko oba nista privrženca strmih vzponov.

Primož Roglič je imel v preteklosti največ težav prav na izjemno strmih klancih. Spomnimo se, kako je pred tremi leti trpel na peklenskih strminah Angliruja in praktično edinokrat v takratni izvedbi Dirke po Španiji izgubil stik s tekmeci.

Tudi leto prej je imel največ težav na Dirki po Italiji na peklenskem Mortirolu. Vzpon z 10-% naklonom ga je oddaljil od čela dirke, a potrebno je poudariti, da je takrat že imel zdravstvene težave.

Roglič se v odločilno etapo podaja nasmejan in sproščen, kakršnega lahko vidimo že cel teden. (vir: twitter)

Na drugi strani tudi Remco Evenepoel ni ljubitelj (pre)strmih vzponov. Na lanski Dirki po Španiji se je Roglič v njegovo prednost najuspešneje zajedel prav na 7,5-% vzponu, tudi leto prej pa je Belgijec na Dirki po Italiji izgubil skoraj dve minuti na strminah Zoncolana.

Kljub vsem tem podatkom oba kolesarja danes pričakujemo na prvih mestih. Strmino bosta premagala hitro, a pomembno za njun boj je, da le ta ne prinaša prednosti nobenemu izmed njiju.

Naposled bo odločala dnevna forma. Remco Evenepoel poudarja, da je vsak dan boljši, kar smo lahko videli tudi sami. Na drugi strani je Primož Roglič po tretji etapi potarnal, da ni imel pravih nog, a da je šlo za dnevno težavo, saj se je dan prej počutil izjemno dobro.

Vsa ugibanja in napovedi bodo naposled nepomembne. Videli bomo, kaj nam bosta pripravila kolesarska šampiona. Pustimo se presenetiti in uživajmo v bojih, ki jih lahko prikazujejo le največji kolesarski asi.

Prejšnji članekKaden Groves do prve zmage v novi ekipi, Roglič uspešno zadržal vodstvo
Naslednji članekVan Aert ostal od mrtvih in obranil zmago na E3 Saxo, Pogačar na 3. mestu