Napad med odmorom za klic narave buri duhove na Dirki po Španiji

Šesta etapa ženske različice Dirke po Španiji je prinesla spremembo na vrhu skupnega seštevka. Annemiek van Vleuten je v rdeči majici zamenjala Demi Vollering, a izbira trenutka napada na vodilno kolesarko, je dvignil ogromno prahu.

Demi Vollering (SD Worx) je v šesto etapo vstopila s petimi sekundami prednosti pred Annemiek Van Vleuten (Movistar). Bila je na dobri poti, da na zadnjih dveh etapah zadrži minimalno prednost in si zagotovi rdečo majico, a šesta etapa je prinesla nepričakovan preobrat.

Drama se je začela že po 36 kilometrih, ko je bilo do cilja še več kot 70 kilometrov. Glavnina se je tedaj počasi približevala dolgemu mostu, ki je ponujal možnost stranskega vetra, a tempo je bil nekaj kilometrov pred njim še vedno zelo ležeren.

Demi Vollering se je z nekaterimi drugimi kolesarkami ustavila ob robu cestišča in opravila malo potrebo. Med vračanjem v glavnino pa so na čelu skupine tempo dvignile kolesarke Movistarja in Annemiek Van Vleuten omogočile napad, hkrati pa Demi Vollering preprečile, da bi se vrnila v skupino.

Nizozemka je bila prisiljena, da je lovila glavnino brez prave pomoči, zaradi česar je porabila ogromno energije. Do cilja je sicer uspela ujeti glavno skupino, a tedaj Annemiek Van Vleuten v njen ni bilo več.

Nepisano kolesarsko pravilo veli, da se tekmecev ne napada med opravljanjem male potrebe, še posebej ne, če vozijo v majici vodilne. Zasedba Movistarja je to pravilo prekršila, kar je dvignilo ogromno prahu, Vollering pa v cilju spravilo na rob joka.

”70 kilometrov do cilja smo se jaz in nekaj tekmovalk ustavile ob cesti na mali potrebi. Prav tako je Femke Markus ravno tedaj počila guma. Bilo je tik pred prihodom v mesto. Nič se ni dogajalo in glavnina je vozila v počasnem tempu,” je trenutke pred napadom opisala Vollering.

Annemiek Van Vleuten se je morala v cilju zagovarjati zaradi svoje poteze. (vir: twitter)

Tabor Movistarja je bil po etapi deležen številnih kritik, a Španci so se branili, da je bil načrt za napad na tistem mestu postavljen že pred začetkom dneva. To je v cilju potrdila tudi Annemiek Van Vleuten, ki je po uspešno izpeljani akciji pridobila več kot minuto prednosti v skupnem seštevku.

”Že zjutraj smo imeli zelo jasen načrt. Vedeli smo, da je tam nezaščiteno območje z dolgim mostom in močnim stranskim vetrom,” je v cilju povedala Van Vleuten.

”Bil je super trenutek, super odmerjen napad na mostu, žal pa je nekaj deklet tedaj odšlo na malo potrebo. A načrt je bil že narejen. Tudi to, da se ustaviš ob pravih trenutkih in ne ko prihaja stranski veter, je del dirke,” se je še branila Nizozemka.

Kolesarske španske ekipe z napadom niso kršile nobenih uradnih pravil, zato je rezultat veljaven. Annemiek Van Vleuten, ki je sicer v šprintu izgubila etapno zmago proti Gaii Realini (Trek-Segafredo), tako v zadnji dve etapi vstopa z 1:11 prednosti pred Demi Vollering, a slednja je odločena, da rdečo majico dobi nazaj.

Prejšnji članekPrimož Roglič ostaja pozitiven: ”Še vedno je do konca 20 etap, kajne?”
Naslednji članekJonathan Milan prišel do etapne zmage, Roglič pa napredoval eno mesto v skupnem seštevku