Najlažja Vuelta zadnjih let?

Vuelta bo letos potekala preko ozemlja štirih držav. Začela se bo v nizozemskem Utrechtu, nadaljevala v Španiji, vmes pa zavila preko meje na Portugalsko in v Francijo, kjer se bodo kolesarji povzpeli tudi na legendarni Tourmalet.

Z »le« 3245 kilometri skupne vožnje bo Vuelta najkrajša izmed vseh treh tritedenskih dirk, hkrati pa na papirju tudi najlažja. Vsega pet gorskih etap bo kolesarjem stalo na poti do Madrida, tri izmed njih bomo videli v drugem tednu dirkanja. Z največ navdušenja bomo gledalci pričakali 9. etapo s ciljem na Tourmaletu, ki ga bo Tour de France letos izpustil, ter 15. etapo, ko se bodo kolesarji že tradicionalno spopadali s peklenskim vzponom na Angliru.

Zgodnji počitek karavane

Španski krog se bo 14. avgusta začel s 23 kilometrov dolgim ekipnim kronometrom na ulicah Utrechta, nato pa v deželi tulipanov ostal še dva dni. Prvi izmed treh dni počitka bo na vrsti že po vsega treh etapah, ko se bo karavana preselila v Španijo, kjer se bo nadaljeval prvi teden dirkanja.

Doline med Pireneji in Iberskim gorovjem bodo gostile prve španske etape. Večinoma bodo hribovite in tako idealne za lovce na etapne zmage. Šprinterji bodo v podaljšanem prvem tednu na svoj račun prišli le v sedmi etapi, ko bo ciljni šprint gostila vasica Ejea de los Caballeros.

Kolesarje bo na vrhu Tourmaleta pričakala stulptura Octavea Lapizeja. vir: twitter

Pred drugim dnem počitka pa bo na vrsti poslastica. Kratko, le 136 kilometrov dolgo etapo bodo sestavljali trije vzponi, med katerimi ravnine praktično ne bo. Prvi vzpon, na vrhu katerega bo dirka prečkala špansko-francosko mejo, je označen s prvo kategorijo, oba naslednja »francoska« vzpona pa predstavljata najvišjo, tako imenovano HC kategorijo. 16-kilometrski vzpon na prelaz Aubisque, kjer se bodo kolesarji dvignili za 1200 metrov, je, prav tako kot zadnji vzpon etape na Tourmalet, gledalcem bolj poznan z dirke po Franciji, a nobeden izmed njiju letos ni vključen v francosko pentljo. Ciljni vzpon na Tourmalet posebne predstavitve ne rabi. Legendarni 20-kilometrski vzpon bo kolesarje dvignil za 1400 metrov na nadmorsko višino 2115 metrov, kjer bo okronan novi junak.

Drugi teden najbolj gorski

Profil vzpona na Angliru požene strah v kosti.
vir: twitter

Tri od petih gorskih etap bodo na sporedu v drugem tednu, prav vse pa se bodo končale s ciljnim vzponom. Enajsta etapa bo večji del razgibana, za gorsko oznako pa bosta poskrbela dva vzpona, eden druge kategorije in drugi – ciljni – prve kategorije.

Nekoliko več točk za kralja gora bo na voljo v 14. etapi, kar štirje vzponi bodo namreč nosili oznako prve kategorije, eden pa bo spadal v tretjo kategorijo. Etapa bo v veliki meri služila kot uvod na dogajanje, ki kolesarje čaka naslednji dan.

Petnajsta etapa bo, če izvzamemo dirke na čas, najkrajša, dolga le 109 kilometrov. Trend kratkih gorskih etap, ki se je na tritedenskih dirkah razvil v zadnjih letih, bo letos ohranjala le Vuelta. Etapa s ciljem na Angliru, ki je že večkrat zlomila tudi največja imena svetovnega kolesarstva, se bo končala z 12-kilometrskim vzponom, katerega povprečni naklon znaša preko 10 %, na najstrmejšem delu pa klanec preseže 23-% naklon. Gre za enega izmed najbolj tradicionalnih vzponov novodobne dirke po Španiji, ki je že mnogokrat izluščil končnega zmagovalca in nedvomno to lahko stori tudi letos.

Od kronometra do Madrida

Zadnji teden se bo pričel po dnevu počitka, ki kolesarje čaka po vzponu na Angliru. Prvega septembra bomo tako videli edini posamični kronometer, ki je v večini trase ravninski, z nekaterimi vmesnimi krajšimi vzponi. Po 32-ih kilometrih pa kolesarje čaka ciljni, 1,5 kilometra dolg vzpon, kjer bodo morali premagati 265 metrov nadmorske višine.

Predzadnji dan bo vsem favoritom ponudil še zadnjo priložnost za naskok na vrh. Dvajseta etapa bo, tako kot vse gorske na dirki, ponudila ciljni vzpon, dolg 9 kilometrov, kjer bodo hribolazci še zadnjič močneje obrnili pedala.

Zadnji dan bo tradicionalno namenjen paradi. Na poti proti Madridu bo čas za nazdravljanje s šampanjcem in fotografiranje, medtem ko se bodo v zaključku etape, na ulicah Madrida, šprinterji udarili še za zadnjo zmago na tritedenski dirki v sezoni.

Roglič zmage ne bo branil

Ekipa Jumbo Visma je že oznanila, da Primož Roglič lanskoletne zmage ne bo branil, saj se podaja na Tour in olimpijske igre. V njegove čevlje bo stopil Steven Kruijswijk, ki bo na dirki po Franciji služil kot Rogličev pomočnik, na Vuelti pa naskakoval skupno zmago.

Enak urnik tekmovanj kot Roglič si je zadal tudi Tadej Pogačar, ki je lansko leto v Španiji osvojil tretje mesto, letos pa se podaja na francosko pentljo. Edini član lanskoletnih zmagovalnih stopničk z Vuelte, ki bo svojo uvrstitev branil, je Alejandro Valverde, ki bo skušal še drugič v karieri v Madridu stopiti na najvišjo stopničko.

Izmed trojice se na Vuelto podaja le Alejandro Valverde. vir: Twitter

SPORED ETAP:
1. etapa:  Utrecht – Utrecht, 23.3 km (ekipni kronometer)
2. etapa: ‘s-Hertogenbosch – Utrecht, 181.6 km (ravninska)
3. etapa: Breda – Breda, 193.2 km (ravninska)
4. etapa: Irun – Arrate, 169.5 km (razgibana)
5. etapa: Pamplona – Lekunberri, 151 km (razgibana)
6. etapa: Lodosa – La Laguna Negra de Vinuesa, 163.8 km (razgibana)
7. etapa: Garray. Numancia – Ejea de los Caballeros, 190 km (ravninska)
8. etapa: Huesca – Sabiñánigo, 185.5 km (razgibana)
9. etapa: Biescas – Col du Tourmalet, 135.6 km (gorska)
10. etapa: Victoria-Gasteiz – Villanueva de Valdegovia, 160.4 km (razgibana)
11. etapa: Logroño – Alto de Moncalvillo, 164.5 km (gorska)
12. etapa: B.M. Cid Campeador. Castrillo del Val – Aguilar de Campoo, 163.6 km (ravninska)
13. etapa: Castro Urdiales – Suances, 187.4 km (ravninska)
14. etapa: Villaviciosa – Alto de La Farrapona. Lagos de Somiedo, 170.2 km (gorska)
15. etapa: La Pola Llaviana/Pola de Laviana – Alto de l’Angliru, 109.2 km (gorska)
16. etapa: Muros – Mirador de Ézaro. Dumbría, 33.5 km (posamični kronometer)
17. etapa: Lugo – Ourense, 205.8 km (razgibana)
18. etapa: Mos – Porto. Matosinhos, 178 km (ravninska)
19. etapa: Viseu – Ciudad Rodrigo, 177.7 km (ravninska)
20. etapa: Sequeros – Alto de La Covatilla, 175.8 km (gorska)
21. etapa: Hipódromo de la Zarzuela – Madrid, 125.4 km (ravninska)

Prejšnji članekTour po okusu eksplozivcev
Naslednji članekZadnji teden Gira bodo pekle noge