Na Tour des Alpes-Maritimes et du Var pripotovali številni zvezdniki

V Franciji se danes začenja Tour des Alpes-Maritimes et du Var. Tridnevna dirka spada v najnižji rang tekmovanj, a v zadnjih letih na štart privabi številna velika imena. Nič drugače ni niti letos, za zmago se bodo namreč udarili mnogi prvokategornik.

Francija še naprej ostaja središče letošnjega začetka sezone. Po odpovedih dirk v drugih državah so se kolesari začeli osredotočati na francoske dirke, ki še naprej kljubujejo razmeram.

Zasedba vredna dirke najvišjega ranga

Na dirko je prišlo kar enajst ekip World Toura, ki v boj pošiljajo izjemno močne zasedbe. Ob pogledu na štartno listo bi lahko smatrali, da gre za dirko najvišjega ranga, saj so svoj nastop potrdila imena, kot so Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), Nairo Quintana (Arkea Samsic) in Thibaut Pinot (Groupama-FDJ).

Lansko zmago bo branil Nairo Quintana. (vir: twitter)

Poleg omenjene trojice bo posebno pozornost potrebno nameniti še nekaterim izjemnim kolesarjem. V boj za skupno zmago se bodo gotovo skušali umešati Jakob Fuglsang (Astana-Premier Tech), Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers), Fabio Aru (Qhubeka Assos), Michael Woods in Dan Martin (Israel Start-Up Nation), Bauke Mollema (Trek-Segafredo) in nenazadnje tudi David Gaudu (Groupama-FDJ)

Svoj debi v novem moštvu bo danes doživel Tom Pidcock. Britanec se je k Ineos Grenadiersom preselil pred letošnjo sezono, ko je ciklokrosaško kolo vsaj začasno zamenjal za cestnega. 21-letnik velja za velik talent, ki bi lahko v prihodnje krojil sam vrh svetovnega kolesarstva.

Hribolazci bodo prišli na svoj račun

Čeprav gre le za tridnevno dirko, pa bodo kolesarji morali premagati kar nekaj višinskih metrov. Z vožnjo navkreber bodo začeli že prvi dan. Karavano čaka trikratno vzpenjanje na prelaz Gourdon (14 km; 3,9 %), ki so ga organizatorji umestili v drugo kategorijo. Etapa se bo končala ob tretji osvojitvi vrha.

Že prvi dan se bo torej izoblikovala nekoliko jasnejša slika, kdo je na dirko prišel po skupno zmago, kdo pa je tu le zaradi dvigovanja forme. Čeprav prelaz Gourdon nikakor ne spada med strmejše, pa se bo na koncu dneva vseeno nabralo kar nekaj višinskih metrov, ki bi lahko naredili selekcijo v glavnini.

Profil 1. etape (vir: twitter)

Druga etapa bo namenjena specialistom za razgibane terene, ki jih je na dirki kar nekaj. Prva favorita bosta člana AG2R Citroena Oliver Naesen in Greg Van Avermaet, svojo računico pa bosta zagotovo imela tudi Rui Costa (UAE Emirates) in Daryl Impey (Israel Start-Up Nation).

Pred kolesarji bo slabih 170 kilometrov razgibane trase, ki jo v sredini »preseka« vzpon druge kategorije. Po spustu v dolino se teren vse do cilja stalno dviga in spušča, o zmagovalcu pa bo odločal zaključni kilometer, ki ponudi s kratkim, a strmim vzponom.

Profil 2. etape (vir: twitter)

Zadnji dan je na vrsti kraljevska etapa. Trasa s t.i. profilom žage bo dala odgovor na vprašanje o zmagovalcu. Teren se od prvega metra dalje stalno dviga in spušča. Spustu v dolino nemudoma sledi nov vzpon in vzorec se ponavlja vse do ciljne črte v Blausascu.

Kolesarji se bodo spopadli s tremi kategoriziranimi vzponi prve kategorije. Najprej bodo zagrizli v strmino prelaza Saint-Roch (5,8 km; 7,2 %), nato jih čaka prelaz Braus (10 km; 6,3 %), za zaključek pa še znameniti prelaz Madone na obrobju Nice (11,2 km; 6,9 %). Po spustu s slednjega bodo kolesarji do cilja morali premagati še krajši nekategoriziran vzpon Nice, nato pa sledi spust do ciljne črte.

Profil 3. etape (vir: twitter)
Prejšnji članekBelgijske klasike bodo izpeljane, a brez gledalcev
Naslednji članekBauke Mollema Tour du Var otvoril z zmago