Na italijanski krog odhajata Jan Tratnik in Domen Novak

Bahrain Victorious je potrdil osmerico kolesarjev, ki bodo v petek začeli tritedensko pot od Budimpešte do Verone. Na Dirki po Italiji bosta nastopila dva Slovenca – Jan Tratnik in Domen Novak.

Dirka po Italiji bo letos v 19. etapi zavila na slovensko ozemlje, a žal bosta v karavani le dva naša rojaka. Oba bosta nosila dres Bahrain Victoriousa in bosta v prvi vrsti do uspeha pomagala kapetanu Mikelu Landi.

Jan Tratnik je vzdušje “slovenske etape” na Giru doživel že lani, ko je dirka zavila v Goriška Brda. Večkrat je poudaril, da je bila vožnja med morjem slovenskih zastav nepozabna in verjamemo, da bodo slovenski kolesarski navdušenci letos pripravili podobno vzdušje.

Izkušnja pa bo nekaj povsem novega za Domna Novaka. Dolenec bo sicer na italijanskem krogu nastopil že tretjič, navdušil pa je predvsem leta 2020, ko je na znamenitem Stelviu prikazal eno najboljših predstav kariere.

Slovenca v Italiji sicer ne bosta lovila lastnega uspeha, pač pa bosta na voljo Landi in potencialno tudi Pellu Bilbau, ki je prva rezerva na mestu kapetana.

V ekipi pa bo še en Slovenec. Iz avtomobila bo kolesarje namreč vodil Gorazd Štangelj, ki napoveduje boj Lande za končno zmago, a poudarja, da bo ekipa aktivna preko celotne dirke.

Tratnik označil svoje etape

V preteklih letih pa smo že spoznali, da imajo tudi naši kolesarji tu in tam priložnost, da posežejo po zvezdah. Predvsem to velja za Tratnika, ki je eno izmed možnosti izkoristil leta 2020, sezono kasneje pa bil na robu ponovitve uspeha, a ga je na vrhu Zoncolana prehitel Lorenzo Fortunato.

Idrijčan si bo zagotovo označil drugo etapo, ki se bo odvila na ulicah Budimpešte. Ta prinaša povsem ravninsko 9-kilometrsko posamično vožnjo na čas, ki je Slovencu pisana na kožo. Na njej bo skušal poseči visoko, nato pa se bo v nadaljevanju posvetil pomočniškim nalogam.

Upamo, da bo do svoje priložnosti prišel tudi Domen Novak. Šestindvajsetletnik se najbolje znajde na vzponih in če mu na kateri izmed razgibanih etap uspe priti v pravi pobeg, bi lahko celo napadal največji uspeh kariere.

Od Budimpešte do Verone

Dirka se bo letos začela na Madžarskem, natančneje v prestolnici Budimpešti. Za razliko od običajnega razporeda, bo prva etapa “klasična”, medtem ko bomo šele v drugi etapi videli vožnjo na čas.

Tudi tretji dan se bo odvil na Madžarskem, preden se karavana med prostim dnem preseli v domovino dirke. Tam bo nato ostala vse do konca, z izjemo krajšega prehoda slovenske meje v 19. etapi, ki bo na sporedu 27. maja.

Zaradi začetka dirke v tujini bomo letos videli dodatni dan počitka, kar pomeni, da se bo dirka tudi začela dan prej. Kolesarji se bodo na 3500 kilometrov dolgo pot podali že v petek, vse skupaj pa se bo končalo v nedeljo, 29. maja, s sedaj že tradicionalno vožnjo na čas v Veroni.

Prejšnji članekStephen Roche spoznan za krivega, vrniti mora 730.000 evrov
Naslednji članekChris Froome še naprej sanja o Dirki po Franciji