Na dirki Po Sloveniji večina Slovencev iz ekip svetovne serije

Dirka Po Sloveniji iz leta v leto pridobiva na svoji veljavi, kar se kaže tudi v vse močnejši štartni listi. Letos bo na njej večina Slovencev iz ekip svetovne serije, manjkal naj bi le Primož Roglič.

Največja slovenska profesionalna dirka se je uveljavila kot pomembna pripravljalna preizkušnja pred Dirko po Franciji. Sicer še ni – in verjetno zaradi finančnih ovir nikoli ne bo – na nivoju Kriterija Dauphine in Dirke po Švici, a vsako leto je na štartni listi več zvezdnikov karavane.

Zagotovo k temu pripomore dejstvo, da s sončne strani Alp prihaja najboljši kolesar sveta Tadej Pogačar in šesti na svetovni lestvici Matej Mohorič. Oba bomo na štartu videli tudi letos, kar je samo po sebi magnet za številne ekipe.

Pogačar je svoje branjenje zmage na dirki Po Sloveniji napovedal že pred sezono. Zopet bo prvi favorit za zmago, o kateri se bo najverjetneje odločalo na vzponu do Velike Planine. Mladenič bo na domači dirki lahko računal tudi na pomoč Jana Polanca, preostalega Slovenca v arabskem moštvu. Iz avtomobila pa bo ekipo vodil Andrej Hauptman.

Tadej Pogačar je lani suvereno prišel do prve zmage na dirki Po Sloveniji. (vir: Twitter)

Trojica UAE Emiratesov pa na slovenski dirki še zdaleč ne bo edina predstavljala Slovencev iz ekip svetovne serije. Na štartu se namreč pričakuje tudi Luko Mezgeca (BikeExchange-Jayco), ki naj bi imel ob sebi tudi Dylana Groenewegena. Slednji trenutno nastopa na Kriteriju Dauphine, zato lahko računamo, da bo v Sloveniji glavno vlogo prevzel prav Mezgec.

Veseli pa tudi dejstvo, da bodo močno slovensko zasedbo v Slovenijo poslala tudi pri Bahrain Victoriousu. Nastop Mateja Mohoriča že nekaj časa ni vprašljiv, sedaj pa je tudi uradno potrjena udeležba še dveh Slovencev. Po izjemnih nastopih na Dirki po Italiji se v Slovenijo vrača Domen Novak, videli pa bomo tudi povratek Jana Tratnika, ki si je na Dirki po Italiji poškodoval roko.

Na domačih cestah bomo tako lahko pospremili kar šest izmed osmih Slovencev iz ekip svetovne serije. Manjkala bosta le Primož Roglič, ki je za pripravo na Tour izbral Kriterij Dauphine, in novopečeni član Bahrain Victoriousa Matevž Govekar.

V Slovenijo sicer prihajajo štiri ekipe svetovne serije. Poleg UAE Emirates, BikeExchange-Jayco in Bahrain Victorious so udeležbo potrdili še pri Astani Qazaqstan. Na štartu pa bo tudi prokontinentalna ekipa Alpecin-Fenix, ki v zadnjih letih velja za eno boljših moštev v karavani.  

Prejšnji članekKriterij Dauphine: Štartni časi vožnje na čas 4. etape
Naslednji članekFilippo Ganna najhitrejši na kronometru, Primož Roglič odličen peti