Na Dirki po Franciji bomo ponovno videli Ineosov gorski vlak

Po lanski Dirki po Franciji, ki jo bodo pri Ineos Grenadiersih skušali čim prej pozabiti, bo britansko moštvo letos zopet igralo glavno vlogo pri razpletu francoske pentlje. Izjemno močna zasedba bo na vzponih ponovno sestavila gorski vlak, ki pa po besedah športnega direktorja ne bo njihova edina taktika dirkanja.

Zaščitni znak britanskega moštva je bil dolgo let gorski vlak, s katerim so nadzirali potek dirke na vzponih. Taktika je bila med navijači zelo nepriljubljena, saj je bila neatraktivna, hkrati pa je onemogočala poživitev dirke z napadi tekmecev. A taktika je bila zelo uspešna, gorski vlak jim je do sedaj prinesel že sedem zmag na Dirki po Franciji.

Lani so imeli v ekipi krizo identitete. Chris Froome se je vračal po hudi poškodbi, Geraint Thomas nikakor ni našel prave forme, Egan Bernal se je boril z bolečinami v hrbtu, tudi Richard Carapaz pa ni imel svoje običajne ostrine. V Francijo so se tako podali z novim načrtom, v katerem so napovedali bolj atraktivno in napadalno dirkanje. Tega so resda prikazali, a bili v njegovi izpeljavi dokaj neuspešni.

V letošnji sezoni se vračajo k preizkušenemu receptu. Športni direktor Gabriel Rasch je napovedal, da se bodo v upanju, da lahko premagajo slovenska favorita Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, zatekli k številčni premoči, ki jo ob tako kakovostni zasedbi lahko imajo v gorah.

»Naša največja moč je skupna moč ekipe. Pogačar in Roglič sta lani in letos pokazala, da sta v tem trenutku najboljša kolesarja na svetu. Mislim, da naše možnosti ležijo v številkah.«

»Delati moramo skupaj in imeti dober načrt, kako prelisičiti tadva kolesarja,« je še dodal Norvežan.

Britanski vlak smo lahko videli že na letošnjem Giru. (vir: twitter)

Rasch meni, da je glavni favorit za zmago Tadej Pogačar, ki pa ob sebi ne bo imel tako močne zasedbe kot Primož Roglič. Prav to ponuja veliko možnosti za napade nanj.

»Vsakdo ima lahko slab dan. Tudi Pogačar ga ima lahko. Mislim, da je eden od načinov, kako ga premagati, ta, da ga osamimo in prisilimo, da mora delati sam.«

Gorski vlak pa po besedah Rascha ne bo edina taktika ekipe. Nenazadnje bodo imeli v Jumbo-Vismi močne konkurente za položaje na čelu glavnine, nekaj, česar v preteklosti niso bili vajeni. Kolesarji britanskega moštva naj bi torej dirkali različno, na nekaterih etapah bodo dirko »ubijali« z vlakom, na drugih pa bodo skušali presenečati z napadanjem.

Gorski vlaki Skya niso bili priljubljeni, a so prinesli želene rezultate. (vir: twitter)

»Za pomembne dni moraš izbrati pravo taktiko. Lahko bodo dolgočasne etape s Skyjevo taktiko, ko bo treba braniti, ali pa bo povsem obratno, ko bomo morali biti agresivni in bomo napadali.«

»Ne moreš izbrati ene etape in reči ‘Dobro, to je etapa, kjer bomo zmagali ali izgubili Tour.’ Gre za majhne razlike, majhne izgube preko celotne dirke.«

»Za vsako etapo je potrebno izbrati pravo taktiko in biti pripravljen na agresivno ali defenzivno dirkanje, lahko pa bomo dirkali nekje vmes.«

Ineos Grenadiers bodo na Dirko po Franciji v vlogi sokapetanov poslali Gerainta Thomasa in Richarda Carapaza, prva rezerva pa bo Tao Geoghegan Hart. Kdo bo postal prva violina moštva, bo postalo jasno tekom dirke, ko bodo svoje povedale noge.

Poleg omenjene trojice bodo dirkali še Richie Porte, Michal Kwiatkowski, Rohan Dennis, Luke Rowe in Jonathan Castroviejo. Zasedba, ki zagotovo obljublja veliko.

Prejšnji članekMark Cavendish se še lahko kosa z najboljšimi in trka na vrata Dirke po Franciji
Naslednji članekTadej Pogačar: »Skoraj sem že pripravljen na Dirko po Franciji«