Movistar opušča taktiko treh kapetanov

Po kar nekaj neuspešnih nastopih na Dirki po Franciji, kamor je v zadnjih letih Movistar pošiljal tri kapetane, so se letos pri španski ekipi odločili za spremembo taktike. Marc Soler je izpadel iz ekipe za Tour in bo svojo priložnost iskal na Giru. Francoska pentlja je tako namenjena Enricu Masu in Alejandru Valverdeju.

Zadnji dve leti smo v Franciji videli skupni nastop Naira Quintane, Mikela Lande in Alejandra Valverdeja, ki nikakor niso uspeli uskladiti svojih ambicij. Dva izmed omenjene trojice nista več člana Movistarja, ostaja le slednji, ki v novi sezoni ob bok dobiva dva nova kandidata za naskok na skupno zmago.

Marc Soler bo v letošnji sezoni lahko zadihal s polnimi pljuči, potem ko je lansko sezono moral pomagati ekipnim kolegom. Čeprav je bil pred sezono del ekipe, ki bo nastopala na Touru, so pri Movistarju med prekinitvijo dirkanja sklenili spremeniti načrte.

Soler bo tako spremenil svoj glavni cilj sezone in se podal na Dirko po Italijo, kjer bo edini kapetan moštva, medtem ko Valverde in Mas ostajata glavna moža ekipe na Dirki po Franciji, dvojec pa bo Movistarju poveljeval tudi na Vuelti.

Marc Soler, Alejandro Valverde in Enric Mas bodo glavni adut ekipe. vit: Twitter

»Namesto da poskušamo s tremi, bomo vodenje prepustili Enricu in Alejandru. Valverde in Mas gresta na Tour in Vuelto, na Giro in klasike pa pošiljamo Marca,« je ekipni razpored razložil šef ekipe Eusebio Unzue.

Po besedah Unzueja naj bi bil eden izmed razlogov za razdor taktike »treh mušketirjev« želja organizatorjev dirk, da se svetovna elita kolesarjev enakomerno razdeli med zgoščen urnik dirk. Gledalci bi tako lahko največja imena karavane spremljali na vseh dirkah, ki se bodo odvile v le treh mesecih.

Movistar je imel lani povprečno sezono. Po presenetljivi zmagi Richarda Carapaza na Giru, kjer je bil glavni adut ekipe sicer Mikel Landa, so se med Tourom začeli krhati odnosi znotraj ekipe. Netflixov dokumentarec The Least Expected Day omogoči gledalcu vstop v zakulisje dogajanje, kjer so se dokončno zaključili prijateljski odnosi. Morda ne preseneča, da so ekipo po koncu sezone zapustili kar trije glavni kolesarji.

Luknjo, ki je nastala bosta torej krpala Enric Mas in Marc Soler, ki imata različen pogled na taktiko treh kapetanov. »Prvotna ideja je bila, da na Tour pripeljemo vse tri. Enric s tem ni bil zadovoljen, Marc pa je razumel, da je to dobra priložnost in jo je sprejel.«

Čeprav je Movistar ovrgel idejo »treh mušketirjev«, pa bomo v Franciji vseeno videli tri kapetane znotraj iste ekipe. Te taktike se namreč že leta poslužuje ekipa Ineosa, premierno pa jo bo letos poskusila Jumbo-Visma.

Prejšnji članekPinot in pomočniki podaljšali pogodbo
Naslednji članekZ nahrbtnikom na ramah brez težav sledil Uranu