Mohorič zadnjo etapo končal na drugem mestu, pred njim le De Gendt

Matej Mohorič je še tretji dan zapored preživel v begu. Tokrat se je v zaključku vozil v družbi Thomasa De Gendta, ki je na zadnjem vzponu dneva izkoristil bolj sveže noge in si privozil neulovljivo prednost.

Zadnja etapa Dirke po Kataloniji se je odvila na ulicah njene prestolnice. Kolesarji so se v zaključku šestkrat zavrteli okrog Barcelone, kjer sta se naposled etapa in dirka tudi končali.

Glavnino je že zgodaj zapustila skupina ubežnikov, kateri se je še tretji dan zapored pridružil Matej Mohorič (Bahrain Victorious). Skupina je skupaj zapeljala v center Barcelone, kjer so se že zgodaj začeli boji za etapno zmago.

Dobrih trideset kilometrov pred ciljem, sta se iz ubežne skupine izstrelila Mohorič in Thomas De Gendt (Lotto Soudal), ki sta ob uspešnem sodelovanju vztrajno povečevala prednost. V ozadju prave složnosti ni bilo, kar je bila voda na mlin ubežne dvojice.

V zadnji krog sta Mohorič in De Gendt vstopila z več kot minuto prednosti in etapna zmaga je že bila njuna. Vprašanje je torej ostalo le, kdo je za zadnjih osem kilometrov prihranil več moči. Skupaj sta prevozila prvo polovico kroga, nato pa je na najstrmejšem delu, kjer je naklon ceste dosegel tudi 16 odstotkov, De Gendt pospešil, Mohorič pa po treh dneh bega ni več premogel dovolj moči za sledenje Belgijcu.

Do ciljne črte je ubežnika sicer ločil še krajši spust, kjer je v preteklih krogih Mohorič pridobil nekaj metrov prednosti pred De Gendtom, a razlika Belgijca je bila do zadnjega spusta že prevelika, da bi jo naš kolesar lahko nadoknadil.

De Gendt je v cilj zapeljal osamljen in se veseli prve zmage po tisti na Dirki po Franciji iz leta 2019. Mohorič je ciljno črto prečkal 15 sekund kasneje, iz obraza pa smo mu lahko razbrali, da je razočaran nad zamujeno priložnostjo. Kljub temu je Kranjčan v minulem tednu dokazal, da je letos v zelo dobri formi in se ga v ospredju lahko pričakujemo tudi na prihodnjih dirkah.

Med kolesarji v skupnem seštevku danes ni bilo večjih sprememb. Ineos Grenadiers je brez večjih težav nadzoroval vse potencialne nevarnosti. Adama Yatesa (Ineos Grenadiers) so varno spravili preko ciljne črte in mu zagotovili prvo skupno zmago v dresu britanskega moštva. To je na Dirki po Kataloniji sicer dokazalo svojo dominantnost, vsa prva tri mesta so namreč romala v roke njihovih članov. Ob Yatesu sta na stopničkah še Richie Porte in Geraint Thomas.

Prejšnji članekTrek-Segafredo zaradi okužbe s Covid-19 izpušča dirko Gent-Wevelgem
Naslednji članekWout Van Aert najhitrejši na klasiki Gent-Wevelgem