Močno zastopana Dirka po Romandiji, na štartu tudi Jan Tratnik

Danes se začenja petinsedemdeseta Dirka po Romandiji. Na zahtevni šestdnevni dirki bo nastopil tudi Idrijčan Jan Tratnik.

Dirka po francosko govorečem delu Švice za večino kolesarjev predstavlja pripravljalno dirko za Giro, ki se začne slab teden po koncu Romandije. Za slovensko kolesarstvo je dirka velikega pomena, kar trikrat smo jo osvojili. Najprej je v Švici leta 2010 slavil Simon Špilak, zatem pa je v letih 2018 in 2019 zmagal Primož Roglič. Zasavski orel je tako aktualni zmagovalec dirke, saj je bila lani zaradi pandemije odpovedana. Roglič letos zmage ne bo branil, bo pa to preputil svojima ekipnima kolegoma Seppu Kussu in Stevenu Kruijswijku.

Jan Tratnik (Bahrain Victorious) bo na dirko odšel z mislijo na dva kronometra. Idrijčan se pripravlja na Dirko po Italiji, kjer bosta dirkala tudi Matej Mohorič in Domen Novak.

V Oronu, mestu blizu Lozane in ženevskega jezera se bo dirka v torek začela s prologom v dolžini štirih kilometrov. V zadnjem kilometru se cesta rahlo vzpenja. Ta etapa bi morala ustrezati tudi Tratniku, saj je leta 2018 na prologu v Romandiji slavil prav svojo prvo zmago na svetovni ravni. Vendar letos bo na dirki močna konkurenca kronometristov. Na štartu bo svetovni prvak v kronometru Filippo Ganna, pa bivši svetovni prvak te discipline Rohan Dennis (oba Ineos). Tu je še evropski prvak Stefan Kung (Groupama FDJ), pa Remi Cavagna (Deceuninc Quick-Step), Josef Černy in Alex Dowsett (Israel Startup). Jan Tratnik bo na progo krenil ob 15:33.

Prolog bo na sporedu v torek, visoka pričakovanja ima tudi Tratnik

Že prva etapa (prolog se ne šteje kot etapa, ampak kot uvod), pa bo prvi test za hribolazce. V štirih in pol krogih se bodo kolesarji povzpeli na devet kategoriziranih vzponov, v vsakem krogu na dva. Oba sta malce daljša od dveh kilometrov ter zelo strma. Etapa bo zelo zanimiva, saj bo lahko čez vzpone prišlo tudi nekaj dobrih šprinterjev. Med favoriti so kolesarji, kot so Marc Hirschi (UAE Emirates), Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious), Dion Smith (BikeExchange), Peter Sagan (Bora-hansgrohe) in Diego Ulissi (UAE Emirates). Med šprinterji so še Fernando Gaviria (UAE), Jake Stewart (Groupama), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) ter Olav Kooij (Jumbo Visma).

Druga etapa bo še težja, vrh zadnjega vzpona prve kategorije bo osemnajst kilometrov pred ciljem. Na štartu je mnogo vrhunskih hribolazcev, tudi zmagovalci velikih etapnih dirk. Za Ineos bosta dirkala lani tretji z Dirke po Franciji Richie Porte in zmagovalec Dirke po Franciji 2018, Geraint Thomas. Tu sta še Kruijswijk in Kuss (Jumbo Visma), pa Miguel Angel Lopez (Movistar), Rigoberto Uran (EF Education Nippo), Wilco Kelderman (Bora-hansgrohe), Ion Izagirre (Astana Protouch), Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Marc Soler (Movistar) in Lucas Hamilton (BikeExchange).

Tratnik je dve leti nazaj na prologu Dirke po Romandiji osvojil krstno zmago v World Touru. (vir: twitter)

Tretja etapa bo najlažja, a še vedno precej razgibana. Tako bo veliko prostora za potencialne napade, a verjetno bodo priložnost dobili sprinterji. Kolesarji v boju za generalno razvrstitev bodo dirkali tudi z mislijo na naslednji dan, ko bo na sporedu kraljevska etapa.

Četrta etapa se začne v Sionu, konča pa na izjemno zahtevnem vzponu na Thyon 2000. Preden bodo kolesarji prišli do vznožja zaključnega vzpona, pa se bodo morali spoprijeti še s štirimi zahtevnimi klanci. Zadnje dejanje etape na Thyon pa bo postreglo z izjemnim bojem med najboljšimi hribolazci na dirki. Klanec je malce daljši od dvajsetih kilometrov, povprečen naklon pa je 7,6 odstotkov. Res izjemno zahteven vzpon.

Zadnja etapa dirke bo šestnajst kilometrov dolg kronometer v mestu Fribourg. Ta bo precej razgiban, vmes je nekaj kar zahtevnih kilometrov. Prvi favorit bo ponovno Filippo Ganna, medtem ko se bo Jan Tratnik boril za visoka mesta. Vse skupaj bo izjemno zanimivo, saj bodo morali kolesarji ob vrhunski vožnji na gorskih etapah morali biti hitri tudi na prologu in kronometru. Gledano z vidika kronometrskih sposobnosti, imajo za skupno zmago največ možnosti Thomas, Porte, Kelderman, Caruso ter ob dominantni predstavi na gorski etapi do Thyona tudi malce slabši kronometristi tipa Lopez, Kuss in Izagirre.

Prejšnji članekDumoulin tudi uradno izpušča Tour, njegovo mesto bo zapolnil Vingegaard
Naslednji članekRomandija: Trojna zmaga Ineosa, Tratnik 6.