Mitski boji in večni junaki – dobrodošli na Angliruju

Španska Vuelta je dolgo iskala vzpon, kateremu bi lahko nadela naziv »legendarni«. Francoski Tour je imel svoje, tudi italijanski Giro jih je našel, Španci pa so dolgo tavali v temi. Nato so se tik pred iztekom prejšnjega tisočletja »zaleteli« v Angliru in iskanja je bilo konec.

Sedemkrat se je do danes Dirka po Španiji že povzpela na Angliru in okronala šest različnih zmagovalcev. Alberto Contador je edini dvakrat uspel prvi premagati Angliru.

Med aktivnimi kolesarji sta le še dva izmed preteklih zmagovalcev etape, ki se je končala na mitskem vzponu. Wout Poels in Kenny Elissonde bi se lahko potencialno pridružila Contadorju na vrhu lestvice, saj sta se oba pojavila na štartu letošnje dirke. A Elissonde zmagovalec zagotovo ne bo postal, Francoz je namreč odstopil že na osmi etapi. Tako ostaja le Wout Poels, ki je v zadnjem tednu dvignil svojo formo in se resno spogleduje z etapno zmago.

Angliru ali Zoncolan?

V kolesarskem svetu velja mnenje, da je Angliru ob italijanskem Zoncolanu najtežji vzpon v profesionalnem svetu. Oba sta strma, a še bolj pomembno je, da pri izjemni strmini vztrajata zelo dolgo. Angliru je dolg slabih 13 kilometrov, Zoncolan pa dva in pol manj.

Angliru ima poleg strmine in dolžine še eno past. Izjemno zahtevnega ga naredi neenakomeren vzpon. Ta večkrat popusti, že v naslednjem metru pa se postavi skoraj navpično. Že v prvem kilometru se morajo kolesarji spopasti z odsekoma naklonine 6 odstotkov ter 22,5 odstotka.

Peklenski profil Angliruja. vir: twitter

Nič kaj bolj prijazna ni druga polovica vzpona. Res da ni tako velikih kontrastov med odseki kot v prvem delu, a to le zato, ker je celoten del strm. Naklon namreč nikoli ne pade pod 10 odstotkov. Skoraj sedem kilometrov ceste se povprečno vzpenja z naklonom 13,3 odstotka, vmes pa so nametani odseki, ki posežejo po 19, 21 in celo 23,5 odstotka.

V vsega 12,4 kilometra ceste se bodo kolesarji povzpeli za kar 1235 višinskih metrov. Navkljub veliki spremembi višinske razlike pa je Angliru dokaj nizka gora. Vrh doseže 1555 metrov nad morjem, zato pravega učinka redkega zraka kolesarji ne bodo občutili. Večkrat vidimo, kako na visokih višinah zaživijo južnoameriški kolesarji. Danes temu ne bo tako, tudi oni bodo le eni izmed »smrtnikov«.

Angliru zlomil že mnoge

Za »nečloveški vzpon« je leta 2002 Angliru označil Oscar Sevilla, ki se je na njem povsem zlomil, izgubil tri minute in posledično predal vodstvo v skupnem seštevku.

Vzpon je preklel tudi nekdanji direktor moštva Kelme Vincente Belda: »Kaj želijo v krvi? Prosijo nas, naj ostanemo čisti in se izogibamo dopingu, nato pa nas pošljejo v boj s povsem barbarskim vzponom.«

Še korak dlje je šel v protestu proti Angliruju škotski kolesar David Millar, ki je leta 2002 prišel na vrh vzpona, a se pol metra pred ciljno črto ustavil, odstranil štartno številko in protestno zapustil Vuelto. »Nismo živali, to je nečloveško,« je po etapi besnel Millar, ki je tedaj branil barve Cofidisa. Škot je kasneje obžaloval svojo potezo.

Jezni David Millar.

Roglič Angliruja še ne pozna

Za (slovenske) navdušence kolesarstva bo današnja etapa še posebej zanimiva, saj se pričakuje napet boj Richarda Carapaza in Primoža Rogliča. Dvojec se ne peklenski vzpon podaja brez časovnih razlik, vsakršna razlika torej že obljublja rdečo majico.

Primož Roglič izkušnje z Anglirujem še nima. V pripravi na dirko ga je najverjetneje že prevozil, a na njem še ni dirkal. Na drugi strani je Carapaz tekmovalni krst Angliruja že doživel leta 2017, tedaj je končal kot enajsti.

Vreme bo naklonjeno Slovencu

Pred tednom dni smo v deževni in hladni etapi videli potrditev dolgotrajnih namigovanj. Roglič nikoli ni blestel v deževnih etapah, veliko bolje se znajde v suhih razmerah. To je pokazal lanski vzpon na Mortirolo, nedelja pa je to še dodatno potrdila.

Danes se nam ni potrebno bati vremenskih razmer. Meteorologi napovedujejo sončen dan brez vetra, temperatura pa naj bi se vrtela okoli 18 stopinj. Dežja torej ne gre pričakovati, kar pomeni, da bodo o zmagovalcu zares odločale le noge. Naj bodo to noge Primoža Rogliča!

Prejšnji članekGaudu do uspeha kariere, glavnina varčevala moči pred jutrišnjim peklom
Naslednji članekTour Down Under v prihodnjem letu odpovedan