Misteriozna etapa pripadla Eganu Bernalu, ki še povečuje svojo prednost

Danes bi morali videti kraljevsko etapo po Dolomitih, a je imelo vreme svojo računico. Zaradi nizkih temperatur in dežja so organizatorji že predčasno prilagodili traso, tudi kasneje pa je vreme poskrbelo, da je bil televizijski prenos praktično neobstoječ.

Že od samega jutra dalje je bilo jasno, da kolesarje danes čaka obupen dan. Vremenska napoved je ves dan kazala dež in res je bilo tako. Kolesarji so z manjšo zamudo začeli s skrajšano etapo, namesto 212 jih je čakalo »le« 155 kilometrov.

Passo Fedaia in Passo Pordoi sta bila izpuščena, a kljub temu je danes kolesarje čakal naporen dan z osrednjim vzponom na prelaz Giau. Ta je bil uvrščen izven kategorije (HC) in po izpadu Pordoia prevzel naziv Cime Coppi.

Prav tam smo videli prve boje med favoriti za končno slavje. Iz skupine najboljših kolesarjev je že zgodaj odpadel Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step), ki je tako dokončno zapravil možnosti za mesto na stopničkah.

V zredčeni glavnini je nato tempo navila zasedba EF Education-Nippa, v kateri računajo na Hugha Carthyja. Prednost ubežne skupinice, v kateri so bili danes kolesarji, kot so Davide Formolo (UAE Emirates), Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step) in Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo), je začela kopneti in boj za etapno zmago je bil povsem odprt.

Z visokim tempom ameriškega moštva je imel težave Simon Yates (BikeExchange), ki je kmalu odpadel, po tehničnih težavah pa je podobna usoda čakala tudi Aleksandra Vlasova (Astana-Premier Tech).

Nekje na polovici vzpona je napadel danes ponovno izjemni Egan Bernal (Ineos Grenadiers) in si privozil nekaj metrov prednosti. Nato pa je sledil televizijski mrk.

Slabo vreme je danes preprečevalo vzlet helikopterja kot tudi letala, ki skrbi za prenos signala. Celoten prenos je bil torej odvisen od telekomunikacijskega signala, ki v gorah nikoli ni dober, še posebej slab (oziroma neobstoječ) pa je ob slabem vremenu.

Gledalci smo bili tako s strani žirije deležni le občasnih poročanj o razdalji med kolesarji, medtem ko smo gledali posnetke s ciljne črte. Preko vrha Giaua je prvi prišel Bernal z okoli pol minute prednosti pred Damianom Carusom (Bahrain-Victorious) in še dodatnimi desetimi pred Romainom Bardetom (DSM).

Na spustu je prednost ostajala podobna in Egan Bernal se je peljal etapni zmagi naproti. Štiristo metrov do cilja smo po dolgem času ponovno zagledali kolesarje. Prvi je v ciljno areno zapeljal Bernal, 27 sekund kasneje pa je ciljno črto prečkala dvojica Bardet-Caruso.

Več kot minuto so nato zaostali Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Hugh Carthy (EF Education-Nippo) in Joao Almeida. Naslednja skupina kolesarjev je zaostala že več kot dve minuti. V njej sta bila tudi Vlasov in Yates, ki sta si močno pokvarila uvrstitev v skupnem seštevku.

Bernal ima v rožnati majici sedaj 2:24 prednosti pred Carusom in še dodatno minuto in 16 sekund pred Carthyjem. Vlasov na četrtem mestu zaostaja že ogromnih 4:18, še dve sekundi več zaostanka pa ime Yates, ki je z drugega zdrsnil na peto mesto.

Prejšnji članekFOTO: Utrinki s slovenske etape v Goriških brdih
Naslednji članekUmrl je Robert Marchand – najstarejši kolesar na svetu