Mikel Landa: »Kot favorit sem se počutil že pred začetkom Gira«

Mikel Landa je na letošnjo Dirko po Italiji prišel po zmago. To je dokazal z včerajšnjim napadom v zaključnih kilometrih, ko je napadel skupino favoritov in si uspel privoziti nekaj sekund prednosti.

Mikelu Landi (Bahrain-Victorious) je bila že večkrat zaupana vloga kapetana na Grand Touru, a Španec jih je vedno znova zapravljal. Njegova rakrana je že vrsto let vožnja na čas, kjer izgublja preveč časa, da bi kasneje v dirki lahko resno konkuriral za mesto na stopničkah ali celo za zmago.

Tudi letos je uvodni kronometer odpeljal skladno s pričakovanji in si na kratki progi nabral relativno velik zaostanek 49 sekund. Vendar tudi njegovi neposredni tekmeci za visoka mesta niso posegli povsem po vrhu. Najbolje je opravil Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step), ki je bil 30 sekund hitrejši od Lande.

Španec je začel zaostanek zmanjševati že na prvi etapi, ki je omogočala razlike med favoriti. V zaključku četrte etape je izkoristil utrujenost konkurentov, ki so jo prinesle izjemno slabe vremenske razmere.

Landa je tri kilometre pred ciljem napadel zredčeno glavnino in si uspel privoziti nekaj metrov prednosti. S časom so se mu v ospredju pridružili še Egan Bernal (Ineos Grenadiers), Giulo Ciccone (Trek-Segafredo) in Aleksandr Vlasov (Astana-Premier Tech), medtem ko sta Evenepoel in Simon Yates (BikeExchange) zaostala.

»Videl sem, da so ljudje nekoliko utrujeni in ne poskušajo ničesar, zato sem v zadnjem kilometru moral napasti,« je povedal Landa. »Zadovoljen sem s potekom, pridobili smo nekaj sekund

Landa je izkoristil utrujenost konkurentov in v zaključku napadel. (vir: twitter)

Skupina okoli Lande je v cilj zapeljala 11 sekund pred zaostalim dvojcem, ki je pred dirko veljal celo za glavna favorita za zmago. Španec sicer še ni prešel v vodstvo med favoriti za končno zmago, saj je nadoknadil le delček zaostanka z uvodnega kronometra, a ta sedaj znaša nadomestljivih 21 sekund za Evenepoelom, medtem ko je Bernal oddaljen le 10 sekund. Yates pa ima celo isti čas kot Landa.

Po včerajšnjem napadu so delnice Lande močno zrasle. V zaključku je deloval kot najmočnejši kolesar z največ želje po napadanju. Kljub temu da se od vseh tekmecev ni uspel oddaljiti, je storil veliko, saj je zaostanek naložil morda celo glavnima rivaloma in tako svoje ime vrnil v boben favoritov za zmago.

»Kot favorit sem se počutil že pred začetkom Gira. A bomo videli, kako bo šlo, pred nami je še veliko dirkanja,« je zadovoljen povedal v cilju, kjer si je za novinarje odtrgal veliko več časa kot njegovi tekmeci.

Landa ima v rokavu še enega aduta v primerjavi s tekmeci. V skupnem seštevku namreč zelo visoko kotira tudi njegov moštveni kolega Damian Caruso (Bahrain-Victorious), ki je v skupnem seštevku trenutno celo pred Lando.

Italijan je kljub dobremu položaju jasen, da na dirki vozi v korist Lande in se bo svojemu kapetanu povsem podredil. Prav zaradi visoke uvrstitve pa je Caruso lahko skrito orožje Lande, saj bodo morali tekmeci pokrivati morebitne napade Italijana in tako trošiti moči. To bo Landa v zaključnih kilometrih izkoriščal v svojo korist, podobno kot smo videli včeraj.

Prejšnji članekDombrowski zmagovalec četrte etape, Tratnik peti, Alessandro De Marchi pa novi vodilni na Giru
Naslednji članekMarc Madiot: Možnosti za nastop Pinota na Touru so ena proti milijon