Michael Woods osvojil kraljevsko etapo, Thomas padel tik pred ciljem

Michael Woods je v slabih vremenskih razmerah prišel do prestižne zmage na kraljevski etapi letošnje Dirke po Romandiji. Geraint Thomas je s padcem 50 metrov pred ciljem zapravil priložnost za prevzem skupnega vodstva.

Današnja etapa je bila obsojena na slabo vreme in kljub trudu organizatorjev, ki so štart prestavili dve uri naprej, so bili kolesarji večino dneva mokri. V razmerah se je najbolje znašel Michael Woods (Israel Start-Up Nation), ki je z zmago tudi prevzel vodstvo na dirki.

Drama se je začela že pred samim zaključkom etape, ko so organizatorji dirko na spustu s predzadnjega vzpona dneva Suenu začasno nevtralizirali zaradi goste megle in mokre ceste. Poteza je prinesla nekaj napetosti v glavnini, saj so organizatorji skupinico ubežnikov s spusta peljali hitreje kot glavnino in ubežniki so pridobili minut prednosti.

A tudi dodatna minuta prednosti ubežnikom ni pomagala veliko. Ko se je dirka nadaljeval in je okrnjena glavnina zapeljala na zadnji vzpon dneva na Thyon 2000, je prednost hitro skopnela in bega ni bilo več.

Kolesarji Ineos Grenadiersov na čelu z Geraintom Thomasom in Richiem Portom so bili odločeni, da danes ponovno osvojijo majico vodilnega in dolgo časa jim je kazalo zelo dobro. Thomas je v zaključnih kilometrih sledil napadu Woodsa, ki se je mimo zadnjih preživelih ubežnikov prebil na čelo dirke, medtem ko je Porte ostal zadaj in nadzoroval do danes vodilnega kolesarja dirke Marca Solerja (Movistar), ki je že prej izpustil vodilno skupinico.

Woods in Thomas sta v zadnji kilometer prišla skupaj in slednji je virtualno že prevzel rumeno majico, a nato je sledila nova drama. Dobrih sto metrov do cilja je dvojica začela šprint za etapno zmago, Woods je potegnil, Thomasu pa je ob prehodu v stoječ položaj krmilo zdrsnilo iz rok in znašel se je na tleh.

Woods je tako brez boja prišel do etapne zmage, Thomas pa se je skušal hitro pobrati in še ubraniti virtualno prednost. A Britanec je na tleh ležal predolgo, mimo njega se je pripeljal še Ben O’Connor (AG2R Citroen), član Ineos Grenadiersov pa se je moral zadovoljiti s tretjim mestom. Za zmagovalcem je zaostal 21 sekund in za enajst sekund iz rok izpustil skupno vodstvo.

Rumeno majico je danes oblekel Woods, ki ima 11 sekund prednosti pred Thomasom in 21 pred O’Connorjem. Jutri je na sporedu še zadnja etapa, videli bomo posamično vožnjo na čas. V njej bo eden glavnih favoritov tudi Thomas in pričakujemo lahko, da bo uspel nadoknaditi zaostanek za Woodsom in se bo veselil skupne zmage.

Prejšnji članekMarc Soler s samostojno zmago do skupnega vodstva
Naslednji članekANKETA: Najbolj znamenita etapa Dirke po Italiji v zadnjem desetletju