Svetovno prvenstvo je poskrbelo za izjemno dirko, ki jo je začinil predvsem Tadej Pogačar. Medtem ko večino pozornosti pobere dogajanje v ospredju, pa tu in tam doživimo tudi kakšen zanimiv prizor v ozadju. Za enega takih je letos poskrbel Michael Woods.
Prehrana kolesarjev je na dirkah ključnega pomena. Energijski geli in napitki že dolga leta veljajo za nujne, še posebej na tako dolgih dirkah, kot je svetovno prvenstvo.
Vajeni smo, da so vsi viri energije, ki jih kolesarji vnašajo na kolesu, ustrezno pakirani in omogočajo enostavno uživanje. Prav zato je kolesarski svet tako presenetil prizor, ko je Michael Woods 200 kilometrov pred ciljem z žlico jedel iz plastične posode.
"I've never seen this before!" 😂
An unconventional mid-race snack option for Michael Woods! 🍚 #Zurich2024 pic.twitter.com/hkBgISR1X9
— Eurosport (@eurosport) September 29, 2024
Ne, ni užival ostankov preteklih kosil, niti ni jedel obroka, ki mu ga je za po poti pripravila mama. V plastični posodi se je skrivala mešanica sode bikarbone v gosti obliki, ki jo kolesarji v zadnjih letih vse bolj pogosto uporabljajo za izboljšanje zmogljivosti na kratkih, intenzivnih odsekih.
“Tako je. Sem pristaš uživanja sode bikarbone, a problem je, da učinkuje le 5 ur. Zato sem jo moral vzeti med dirko po eni uri vožnje,” je pojasnil Kanadčan.
Načinov uživanja sode bikarbone je mnogo, a v zadnjem času je v karavani postal priljubljen proizvod švedskega podjetja, ki jo servira v obliki gela. Ta zahteva bolj zapleteno uživanje z žlico, kar ni problem, če jo moraš pojesti pred vožnjo, povsem drugače pa je, če jo moraš jesti med dirko samo.
Priljubljen prehranski dodatek na koncu Woodsu ni pomagal prav dosti. V cilj je zapeljal 13 minut za Tadejem Pogačarjem, kar je zadostovalo za 54. mesto.