Mezgec glavni adut slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu

Čez teden dni se bo v Münchnu začelo evropsko prvenstvo. Nanj Slovenija pošilja močno zasedbo, ki ji bo poveljeval Luka Mezgec. Ravninski zaključek mu namreč ponuja največ možnosti za uspeh izmed vseh članov reprezentance.

Boj za naslov najboljšega na stari celini bo letos potekal v Nemčiji, natančneje v Münchnu. Tam bo visoka mesta lovila tudi Slovenija, ki v ogenj ne pošilja najmočnejše možne zasedbe, a vseeno dovolj dobro, da bi lahko prišla do uspeha.

Glavni up izbrane vrste bo Luka Mezgec, ki se na razgibanem terenu z ravninskim zaključkom znajde zelo dobro. Ob sebi bo imel še dva člana ekip World Toura – Jana Tratnika in Domna Novaka, ostala mesta pa bodo večinoma zapolnili člani slovenskih klubov. Vpoklic so dočakali še Kristijan Koren, David Per, Tilen Finkšt in Matic Žumer ter Jaka Primožič, ki dirka za avstrijsko ekipo Hrinkow Advarics.

(vir: KZS)

Razgibana trasa z zaključkom v mestu

Moška preizkušnja se bo odvila 14. avgusta v Münchnu in okolici. Kolesarji se bodo spopadli z 209 kilometrov dolgo traso, ki bo v prvem delu precej razgibana.

Ponudila bo tudi dva vzpona, prvi bo na sporedu precej od cilja in ne bi smel igrati posebne vloge pri končnem razpletu. Veliko večjo težo pa bi znal imeti drugi vzpon. Ta na najstrmejši točki doseže 18-odstotni naklon in ponuja možnost za napad, a je do cilja z vrha še več kot 100 kilometrov. Veliko bolj verjetno kot napad je, da bo kateri izmed težjih kolesarjev tu zaostal, potem ko bodo ekipe vzdržljivih šprinterjev dvignile tempo. Enega izmed slednjih bo imela v svojih vrstah tudi Slovenija.

Zadnjih 65 kilometrov dirke se bo odvilo v središču Münchna. Kolesarji bodo morali petkrat premagati mestni krog, ki večjih pasti ne skriva. Ceste so v večini dolge in ravne, kar obljublja šprint manjše skupine, ki je zdržala v ospredju.

Profil trase moške preizkušnje. (vir: twitter)

Med dekleti tri predstavnice

Teden dni po moški preizkušnji, torej 21. avgusta se bodo za evropsko krono pomerila še dekleta. Slovenija bo imela na dirki tri predstavnice – Urško Žigart, Špelo Kern in Eugenio Bujak.

Kolesarke se bodo pomerile na 130-kilometrski trasi, ki bo v prvem delu potekala drugje kot moška preizkušnja in bo posledično nekoliko bolj položna. V zadnjem delu pa se trasi združita in tudi dekleta čaka 13-kilometrski mestni krog, ki ga bodo odpeljala trikrat.

Profil trase ženske preizkušnje. (vir: twitter)

Optimistično tudi na kronometer

Med obema cestnima dirkama pa bomo lahko pospremili tudi moško in žensko vožnjo na čas. Potekali bosta 17. avgusta na 24-kilometrski pretežno ravninski trasi. Ta bo enaka tako za moške kot za ženske.

Kdo točno bo zasedel dve kronometrski mesti v vsaki kategoriji iz slovenske reprezentance še niso sporočili, a sklepamo lahko, da bosta v boj poslana državna prvaka v tej disciplini. Pri moških je to Jan Tratnik, pri dekletih pa Urška Žigart. Po eno mesto na vsaki preizkušnji je torej še na voljo.

Prejšnji članekTour de France Femmes podrl rekorde gledanosti
Naslednji članekRohan Dennis zaradi zdravstvenih težav prepeljan v bolnišnico