Mezgec dočakal vlogo kapetana, tri predstavnice tudi med dekleti

V Belgiji se nadaljuje sezona enodnevnih preizkušenj. Dwars door Vlaanderen oziroma »naravnost skozi Flandrijo« kot bi poimenovanje dirke lahko prevedli v slovenščino, bo služila kot zadnje ogrevanje pred nedeljsko veliko preizkušnjo – Dirko po Flandriji.

Dobrih 180 kilometrov dolga preizkušnja ni tako zahtevna kot njena nedeljska sorodnica, a bo vseeno dodobra stestirala pripravljenost kolesarjev. Čaka jih trinajst bergov oziroma krajših, strmih vzponov, dodatno pa bo traso začinilo šest tlakovanih vzponov.

Prav vse »pasti« kolesarje čakajo v drugi polovici dirke, kjer se najprej začnejo vzponi. Bolj kot pa se bo dirka bližala koncu, vse več tlakovanih odsekov bomo videli. Zadnji bo na sporedu osem kilometrov pred ciljno črto, zato lahko poskuse napadov pričakujemo že tam.

Slovenci upamo na uspeh Luke Mezgeca

Po treh enodnevnih preizkušnjah, kjer je Luka Mezgec (BikeExchange) igral vlogo pomočnika, je naposled le dočakal lastno priložnost. Na flandersko klasiko se namreč podaja v vlogi kapetana, ob sebi pa bo imel zelo močno pomoč.

Do cilja bodo Slovenca varno skušali spraviti Jack Bauer, Luke Durbridge, Amund Grohndal Jansen, Alex Edmondson, Barnabas Peak in Alexander Konychev. Z večino izmed njih je Mezgec nastopal že na preteklih treh klasikah letošnje sezone.

Mezgec je odlično nastopal že pred tremi dnevi na dirki Gent-Wevelgem, kjer se je dolgo časa držal v majhni vodilni skupini. Žal je imel nato težave s kolesom in izpadel s čela dirke, zaradi česar je kasneje tudi predčasno končal s preizkušnjo.

Pretekla dirka je dokazala, da je Mezgec lahko blizu najboljšim. Tudi danes upamo, da bo v ospredju zdržal do zaključnih kilometrov, saj se tam trasa poravna in je zadnjih pet kilometrov bolj ali manj ravna. To je teren, ki je pisan na kožo našemu najboljšemu šprinterju, ki se ponavadi najbolje znajde prav v šprintih manjše skupine.

Konkurenca bo močna

Mezgec si bo moral dober rezultat izboriti v izredno močni konkurenci. Kot že omenjeno, je danes na sporedu zadnja preizkušnja pred Dirko po Flandriji, zato so se na štartu zbrali praktično vsi kolesarji, ki bodo tudi v nedeljo merili visoko.

Najbolj očitna je odsotnost Wouta van Aerta (Jumbo-Visma), ki je v nedeljo slavil na Gent-Wevelgemu in si je vzel nekaj počitka. Bosta pa zato na štartu njegova rivala Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) in Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), katerima bo tudi pripadla vloga glavnih favoritov za zmago.

Glavna favorita bosta Julian Alaphilippe in Mathieu van der Poel (vir: twitter)

Deceuninck-Quick Step bo imel na dirki zopet celotno paleto kolesarjev, ki lahko sežejo po zmagi. Ob Alaphilippu bodo nastopali še zmagovalec klasike E3 Saxo Bank Kasper Asgreen in Florian Senechal, ki je na omenjeni dirki zasedel drugo mesto. Izpostaviti je potrebno še Davideja Ballerinija, ki je v spomladanski del sezone vstopil v izjemni formi in ima na svojem računu že tri zmage.

Še kar nekaj ekip je takih, ki bodo lahko računale na uspeh dveh kolesarjev. Pri UAE Emirates bosta to Alexander Kristoff in Matteo Trentin, AG2R Citroen bo računal na Grega Van Avermaeta in Oliverja Naesena, DSM se spogleduje z uspehom Tiesja Benoota in Sorena Kragha Andersena, EF Education-Nippo pa bo stavil na Alberta Bettiola in Michaela Valgrena.

Tudi čistokrvnih šprinterjev ne bo primanjkovalo. Svoj nastop so namreč potrdili Pascal Ackermann (Bora-hansgrohe), Elia Viviani (Cofidis), Giacomo Nizzolo (Qhubeka Assos), Arnaud Demare (Groupama-FDJ), Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) in Bryan Coquard (B&B Hotels).

Med dekleti bomo imeli tri predstavnice

Tako kot fantje se bodo tudi dekleta danes podala na pot skozi Flandrijo. Čaka jih 122 kilometrov napora, med katerimi bodo morala desetkrat zapeljati navkreber, tako kot moške pa bo tudi njih trasa šestkrat vodila preko tlakovcev.

Slovenci v ogenj pošiljamo tri predstavnice, ki bodo prvotno v vlogi pomočnic. Urška Žigart (BikeExchange) bo do uspeha pomagala Grace Brown (BikeExchange), ki v zadnjem mesecu kaže izjemno formo.

V dresu Ale BTC Ljubljane bo nastopala Eugenia Bujak. Vloga kapetanke bo v italijansko-slovenskem moštvu pripadla Marti Bastanelli (Ale BTC Ljubljana), kateri bodo podrejene preostale članice moštva. A Bujakova je že večkrat dokazala, da lahko v ospredju zdrži povsem do zaključka, kjer bo ob pravih možnostih morda napadala celo lastno visoko mesto.

Tretjič v sezoni bo za novo moštvo nastopala tudi Špela Kern (Massi-Tactic). Moštvo bo na papirju podrejeno Paragvajki Marini Agui Espinoli, ki se za zdaj še ne more pohvaliti z odmevnimi uspehi. Prav lahko se zgodi, da bo Espinola s čela dirke odpadla že pred zaključkom, saj trenutno ne prikazuje prav dobre forme. V tem primeru bi Kernova najverjetneje dobila proste roke.

Na seznamu favoritinj stare znanke

Seznam favoritinj se med dekleti na enodnevnih dirkah ne spreminja kaj dosti. Trojček Trek-Segafreda vsakič znova dokazuje, da ima ameriško moštvo trenutno najmočnejšo zasedbo, ki si lahko privošči napad na zmago s kar tremi predstavnicami. Tudi tokrat se bodo s traso spopadle vse tri najnevarnejše kolesarke – Elisa Longo Borghini, Ellen van Dijk in Lizzie Deignan.

Omeniti je potrebno tudi Annemiek van Vleuten (Movistar), ki je po menjavi moštva na začetku letošnje sezone še nekoliko zadržana. A Nizozemko lahko slej kot prej ponovno pričakujemo povsem v ospredju in le vprašanje časa je, kdaj se bo veselila nove zmage.

Prejšnji članekNevaren šprint Bouhannija ima posledico, Stewart je utrpel zlom roke
Naslednji članekVan Baarle s 50-kilometrskim pobegom do uspeha kariere