Med proslavljanjem zmage padel preko ciljne črte

V Kolumbiji kolesarska sezona še traja. Dirke se odvijajo vsakodnevno, a na njih v večini nastopajo lokalni kolesarji ter ostale manjše ekipe. Trenutno tam poteka etapna dirka Clasica RCN. Druga etapa je po nekaj težavah pripadla Edisonu Muñozu.

Po treh urah in pol dirkanja je Muñoz s samostojnim napadom na zaključnem vzponu uspel narediti odločilno prednost, ki bi mu morala zadostovati za etapno zmago. Glavnina v ozadju je zaostajala nekaj deset metrov in Muñoz je zmagoslavno dvignil roki.

A tu se je drama šele začela, tik pred ciljem je Muñoz namreč izgubil ravnotežje in močno padel. Na njegovo srečo je med padcem prečkal ciljno črto in tako prišel do zmage.

Čeprav smo nekaj tovrstnih padcev že videli, pa je bil ta drugačen. Navadno se krivda pripiše kolesarju, ki je nato tarča posmehov. Tokrat je za padec v veliki meri kriv organizator dirke. Ta je namreč ciljno črto postavil slab meter za hitrostno oviro, ki je Muñoza katapultirala s sedeža.

Glavnina je preko cilja prišla le sekundo za Muñozom. Če bi v cilju videli zaključni šprint, bi se le ta lahko končal zelo slabo. Hitrostna ovira bi namreč lahko na tla spravila večje število kolesarjev, ki bi se nato znašli pod tekmovalčevimi kolesi.

Na dirki sicer skupno vodstvo pripada Oscarju Sevilli. Španec trenutno šteje 44 let in je svoja najboljša kolesarska leta že preživel. Starejši kolesarski navdušenci se ga verjetno še spominjajo. V začetku preteklega desetletja je bil Sevilla zelo dober kolesar. Do največjega uspeha je prišel leta 2001, ko je zasedel drugo mesto na Dirki po Španiji.

Prejšnji članekFroome se bo januarja prvič predstavil novim sotekmovalcem
Naslednji članekFabio Aru našel novo World Tour moštvo