Mathieu van der Poel za padec krivi »nenapovedano« odstranitev klančine

Mathieu van der Poel je zaradi grdega padca predčasno končal olimpijsko preizkušnjo v gorskem kolesarstvu. Nizozemec je padel na enem izmed skokov, kjer je pričakoval klančino, ki je bila tam postavljena ob ogledu dirke, a bila za dirko naposled odstranjena.

»Progo sem na treningu znal odpeljati z zaprtimi očmi,« je v cilju pojasnjeval Mathieu van der Poel, ki ga je od olimpijske medalje oddaljil nenavaden padec. Mojster Nizozemčevega kova si padca ob relativno lahkem prehodu z višje na nižjo točko ne bi smel privoščiti. Po dirki je medijem razkril ozadje nesreče, za katero je v prvi vrsti kriva manjkajoča klančina.

»Ljudje blizu mene vedo, kako trdo sem treniral za ta dogodek in kako veliko mi pomeni. Dirkal bi lahko z zaprtimi očmi, a nisem vedel, da bodo na dan dirke odstranili klančino,« se je branil Van der Poel, ki je ostal brez medalje. Zlato v gorskokolesarski preizkušnji si je 26-letnik postavil za glavni cilj sezone, prav zaradi priprav na olimpijado je predčasno zapustil tudi Dirko po Franciji.

Po besedah trenerja Gerbena de Knegta si je Van der Poel traso pred dirko ogledal veliko večkrat, kot je to v njegovi navadi. Čeprav je bila ob ogledu na mestu skoka vselej postavljena klančina, so v Nizozemskem taboru vedeli, da bo na dirki odstranjena, a informacija očitno ni obtičala v Van der Poelovih mislih.

»Naredil je več krogov kot kadarkoli prej. Na dirkah svetovnega pokala opravi štiri do pet krogov, tokrat jih je naredil dvanajst. Naredili smo tudi videoposnetke proge. Bil je pripravljen, nato pa sledi ena mala napaka in je konec,« je povedal De Knegta.

Po dirki je bil nad napako Van der Poela začuden tudi njegov reprezentančni sotekmovalec Milan Vader. Dvojica se je pred dirko pogovarjala prav o tem delu trase, saj je Van der Poela čudilo, da vsi skačejo, medtem ko se njemu zdi bolj smiselno peljati po klančini.

»Mathieu mi je rekel: ‘Prav vsi skačejo tam.’ Vprašal sem ga: ‘Ali ti ne boš?’ Odvrnil mi je: ‘Ne, peljal se bom po deskah.’ Povedal sem mu, da so jih leta 2019 na testni preizkušnji odstranili,« je pojasnil Vader.

Van der Poel je po dirki odšel v bolnišnico na rentgensko slikanje, saj je imel hude bolečine v kolku. Kasneje se je oglasil na družbenih omrežjih, kjer je še enkrat potrdil, da ni vedel za odstranitev klančine.

»Nisem vedel – deske so bile tam med ogledom. Slišal sem le, da so bile odstranjene med testno preizkušnjo,« je zapisal na Twitterju in dodal fotografijo odseka s postavljeno klančino.

Kakšno je zdravstveno stanje Nizozemca za zdaj še ni jasno, a v reprezentanci verjamejo, da je prišlo do resnejše poškodbe kolka, čeprav še vedno upajo, da je bolečina le posledica udarca.

Prejšnji članekHud padec Mathieuja van der Poela zaznamoval gorskokolesarsko dirko, naslova se veseli Tom Pidcock
Naslednji članekNizozemski BMX kolesar na olimpijskem treningu trčil s sodnikom na progi