Mathieu van der Poel se bo z moštvom osredotočil na prvi teden Dirke po Franciji

Moštvo Alpecin-Fenix je pred dnevi dobilo povabilo na Dirko po Franciji. Na njej bo svoj dolgo pričakovani debi doživel Mathieu van der Poel, kateremu bo podrejeno celotno delo ekipe.

Po letih uspehov v ciklokrosu in na enodnevnih cestnih dirkah je končno napočil čas, da Mathieu van der Poel pokaže svoje sposobnosti tudi na tritedenski dirki. Ekipa Alpecin-Fenixa bo v celoti zgrajena okoli Nizozemca, ki bo v Franciji lovil etapne zmage.

Direktor moštva Christoph Roodhooft je v pogovoru s CyclingNewsom povedal, da se bo ekipa pripravila le na prvi teden dirke, saj imajo tedaj največ možnosti za zmage. Veliko vlogo pri tej odločitvi pa verjetno igra tudi Van der Poelova želja po olimpijski medalji. Zaradi priprav na olimpijado bi Nizozemec lahko namreč predčasno zapustil Dirko po Franciji.

»Videli bomo, kako bo šlo prvi teden. To je velika avantura za nas. Na dirko bomo prišli z osredotočenostjo le na prvi teden, nato pa videli, kako bodo stvari potekale naprej,« je povedal Roodhooft.

Belgijec se zaveda, da njegovo moštvo ne more konkurirati največjim ekipam v karavani, zato morajo svojo taktiko prilagoditi svojemu statusu. Sanje o visoki skupni razvrstitvi so že opustili, saj jim etapne zmage pomenijo veliko več kot končno mesto med petnajsterico.

»Naša ekipa ni na istem nivoju kot Jumbo-Visma, zato bo naš pristop povsem drugačen. Že pred Tourom bomo izbrali dneve, ki nam ustrezajo, v skupni razvrstitvi pa ne bomo imeli posebnih ambicij.«

Praktično celotna kolesarska sfera letos nestrpno pričakuje dvoboj Van Der Poela in Wouta van Aerta. Slednji je svoje sposobnosti in raznolikost dokazal že lani, medtem ko je limit Nizozemca na tritedenski dirki še neznan.

»Wout van Aert je lani presenetil vse, zato je morda normalno, da tudi od Mathieua pričakujemo, da se dokaže, a morda ne bo isto,« je povedal Roodhooft, ki glavno razliko med kolesarjema vidi v sposobnostih vožnje na čas. »Menim, da ima Wout van Aert v nogah boljši kronometer, a bomo videli. Vse je mogoče.«

Roodhooft je v intervjuju moral odgovarjati tudi na pomisleke, ki nastajajo ob popolni odvisnosti ekipe na enega kolesarja. Belgijca to ne skrbi, saj se podobne taktike poslužujejo tudi nekatere večje ekipe.

»Na najvišjem nivoju je veliko ekip, ki so zgrajene okoli kolesarjev, kot je recimo Peter Sagan. Ekipe, kjer je vse v veliki meri odvisno od enega ali dveh kolesarjev, ki lahko naredita razliko. Mislim, da je to povsem normalno.«

Prejšnji članekDavide Rebellin pri 49. letih išče novo moštvo
Naslednji članekGanna upravičil vlogo favorita, Wellensu skupna zmaga