Mathieu van der Poel po izjemnem boju z Woutom van Aertom do naslova svetovnega prvaka

V Hoogerheidu smo videli izjemen boj med Mathieujem van der Poelom in Woutom van Aertom, ki sta se udarila za naslov svetovnega prvaka v ciklokrosu. Po dobri uri dirkanja, v kateri je bila dvojica razred zase, se je zmage po šprintu veselil Nizozemec.

Že od prvega kroga dalje je bilo jasno, da se danes v boj za zmago ne more umešati nihče drug kot Mathieu van der Poel in Wout van Aert. Dvojec je že po polovici kroga imel nekaj metrov prednosti, prvič pa ciljno črto prečkal 15 sekund pred zasledovalci. Prednost je nato iz kroga v krog le rasla in tekmeci so sprejeli, da se tokrat borijo le za 3. mesto.

Van der Poel in Van Aert sta nato vozila svojo dirko. Večino časa je ritem narekoval Nizozemec, tu in tam pa ga je v ospredju zamenjal Van Aert. Ne glede na številne poskuse pospeševanja in oddaljitve od tekmeca si nihče ni privozil občutne prednosti.

Dvojec je ves čas vozil skupaj in na ciljni ravnini vedno sočasno prečkal ciljno črto. Tako sta tudi v zadnji krog zapeljala skupaj in bolj ali manj je postalo jasno, da bo o zmagovalcu odločal šprint.

Van Aert, ki je imel nekaj več težav ob prečkanju ovir, se je postavil na vodilno mesto in nadzoroval tempo preko nevarnih odsekov. Van der Poela je tako držal na ustrezni razdalji in tako vse upe položil na svoje šprinterske sposobnosti.

Po prehodu stopnic in spustu na ciljno ravnino je Van der Poel nemudoma začel z dolgim šprintom, s katerim si je privozil nekaj metrov prednosti. Van Aert se mu je skušal približati in izkoristiti zavetrje, a cesta je bila prekratka in Nizozemec je prišel do zasluženega naslova svetovnega prvaka.

Za 28-letnika je to že peti naslov svetovnega prvaka v ciklokrosu. S tem je svojo prednost pred največjim tekmecem Van Aertom še povečal. Belgijec ima na svojem računu “le” tri naslove svetovnega prvaka.

Za oba zvezdnika se je z današnjo preizkušnjo končala sezona ciklokrosa. Posvetila se bosta namreč pripravam na cestno sezono, kjer se bosta znova udarila že kmalu. Za zmago se bosta znova borila v začetku marca na Strade Bianche.

Prejšnji članekVse je nared za svetovno prvenstvo v ciklokrosu
Naslednji članekIneos Grenadiers na Dirko po Franciji s tremi kapetani, tudi Carlosom Rodriguezom