Matej Mohorič imenoval kolesarja, ki se bolje spuščata kot on

Matej Mohorič že od mladih let naprej velja za enega najboljših kolesarjev na spustu. Tudi v minuli sezoni je dokazoval svoje sposobnosti vožnje v dolino, a sam meni, da v tej disciplini ni najboljši v karavani.

Da se Matej Mohorič zna hitro peljati v dolino, žvižgajo že vrabci na strehah. To je dokazal že velikokrat, nazadnje letos na spomeniku Milano-San Remo, kjer mu je prav vratolomni spust s Poggia prinesel prestižno zmago.

V pogovoru za angleški portal CyclingWeekley je slovenski as priznal, da sodi med boljše ‘spustaše’ v karavani, nikakor pa ne na sam vrh. Meni namreč, da so nekateri tekmeci v tem elementu boljši, še posebej pa je izpostavil dva vratolomneža.

Ne, nikakor nisem najboljši. Mislim, da sem precej dober, ampak ne, najboljši nisem. So nekateri drugi, ki so boljši in hitrejši od mene,” je bil iskren Mohorič.

“Julian Alaphilippe je precej dober, tudi nekateri šprinterji znajo presenetiti, nato pa je tu še Tom Pidcock, ki je precej hiter,” je pojasnil Slovenec.

Britanski kolesar je na letošnji Dirki po Franciji zagotovo vložil kandidaturo za najboljšega ‘spustaša’ v karavani. Na 12. etapi je s prelaza prikazal Galiber prikazal spust za zgodovino, ki mu je pomagal na poti do prestižne etapne zmage.

Podobno spektakularen spust pa je na dirki Milano-San Remo prikazal tudi Matej Mohorič. Tam je tekmece presenetil na zaključnem spustu s Poggia, kjer je do izraza prišla tudi tehnična novost na njegovem kolesu. Uporabil je namreč potopno sedežno oporo, ki mu je omogočala večji nadzor nad kolesom.

Po zmagi se je o kosu opreme, ki ga navadno najdemo na gorskih kolesih, ogromno govorilo. Mnogi so hvalili iznajdljivost Mohoriča, ki pa je vedno znova poudarjal, da je ideja zrasla v mislih Filipa Tišme, glavnega mehanika moštva.

“On je zadolžen za raziskave in je tudi sam predan gorski kolesar. Vedel je, da ima potopna sedežna opora v gorskem kolesarstvu svoje prednosti. Zanimalo ga je, kakšne bi bile prednosti na cestnem kolesu.”

“Prišel je do mene in me vprašal, kaj si mislim o ideji. Nisem vedel, če bo delovala, a sem jo rade volje preizkusil preko zime,” je še pojasnil.

S sedežno oporo ali brez nje lahko Mateja Mohoriča na spustih tudi v prihodnje pričakujemo na čelu glavnine. Kot pravi sam, je sposobnost spuščanja v veliki meri prirojena, saj gre tako za psihološko kot fizično sposobnost.

Mislim, da si s tem rojen. To imaš ali pa nimaš. Verjetno gre za odsotnost strahu. Nato je potrebna le vaja, predvsem v mladih letih, da se učiš iz svojih napak,” je še pojasnil 28-letnik, ki je v svoji karieri na spustih doživel tudi izjemno grde padce.  

Prejšnji članekLachlan Morton ima nov izziv: Rekordno hitro želi obkrožiti svet
Naslednji članekTadej Pogačar v decembru še na kriterij v Madrid