Mark Padun presenetil favorite, Richie Porte skočil na vrh

Ukrajinec Mark Padun je osvojil prvo gorsko etapo Kriterija Dauphine. V zaključku predzadnjega dne dirke je z napadom od daleč izkoristil taktiziranje favoritov in si v izjemnem slogu privozil največji uspeh v svoji še vedno zelo mladi karieri.

Zahtevna etapa z zaključkom na vrhu La Plagna, kamor vodi vzpon izven kategorije (HC), je postregla z napetim bojem med favoriti, a slavo dneva je danes presenetljivo pobral Mark Padun (Bahrain Victorious).

Zredčena glavnina je zaključni 17-kilometrski vzpon začela močno okrnjena in se v nadaljevanju proti ciljni črti le še redčila. Kolesarji so odpadali iz skupine, ki so jo na polovici vzpona v večini sestavljali le še kandidati za končno zmago z redkimi preživelimi pomočniki.

Devet kilometrov pred ciljem je glavnino izpustil prvi izmed kandidatov za visoka mesta Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma). Njegov moštveni kolega Sepp Kuss (Jumbo-Visma) je tako v ospredju ostal sam in odločil se je, da bo sledil napadu Richiea Porta (Ineos Grenadiers), ki je poskusil osem kilometrov pred ciljem. Ob njima sta se od zasledovalcev poslovila tudi Enric Mas (Movistar) in Mark Padun.

Kuss in Padun sta se kmalu otresla Porta in Masa in si privozila skoraj minuto prednosti pred glavnino in slabih 15 sekund pred zasledovalnim dvojcem. Skupina favoritov se na napad ni odzvala, tudi vodilni Alexey Lutsenko (Astana-Premier Tech) je izbral obrambno taktiko in klanec odvozil v svojem tempu.

Padun je pet kilometrov pred ciljem za seboj pustil Kussa, ki je zašel v manjšo krizo, in se sam podal proti ciljni črti. Zaradi velikega zaostanka v skupnem seštevku se na Ukrajinca ni nihče preveč oziral, prav tako pa je 24-letnik prikazal zelo dobro vožnjo in bi ga bilo danes zelo težko ujeti.

Portu in Masu so se naposled priključili še Miguel Angel Lopez (Movistar), Ben O’Connor (AG2R Citroen) in Jack Haig (Bahrain Victorious). Kmalu so ujeli še Kussa in boj za drugo mesto je bil odprt.

Največ energije je za zaključek ostalo Portu, ki se je celo pognal v lov za etapno zmago, a Padun je bil predaleč. Avstralec si je tako privozil drugo mesto, a še pomembnejše je dejstvo, da je ustvaril dovoljšno razliko do Lutsenka, da je prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Padun se pri 24-letih veseli največjega uspeha kariere, a na Ukrajinca bomo morali biti v prihodnje še pozorni. Lani je recimo osvojil drugo mesto na eni izmed etap Gira, že leta 2018 pa je zasedel tretje mesto na etapi Vuelte.

»Nisem si mislil, da bom kolesaril z najboljšo deseterico. Mislil sem, da bom prišel v cilj v prvi dvajseterici. Ko je napadel Richie Porte, sem mu sledil, saj je bil v skupini naš kapetan Jack Haig,« je bil iskren Padun.

»Ko sem videl, da imamo štirje v ospredju manjšo prednost, sem si rekel ‘zakaj ne bi nekaj poskusil in morda me bo mama videla na televiziji’. Nato je napadel Kuss in odločil sem se slediti. Presenetilo me je, ko je odpadel in nato sem le pritiskal na vso moč in upal, da me nihče ne ujame

Prejšnji članekDirka Po Sloveniji nadaljuje tradicijo domišljenih pokalov za zmagovalce etap
Naslednji članekBernalovo slavje v domovini zamaknjeno zaradi okužbe s Covidom-19