Mark Cavendish v solzah proslavlja 31. etapno zmago na Dirki po Franciji

V Fougeresu se etapne zmage ponovno veseli Mark Cavendish, ki je tu slavil že pred petimi leti. Pravljični povratek Britanca na vrh se tako nadaljuje, zabeležil je že svojo 31. etapno zmago na Touru in le še tri mu manjkajo do izenačitve rekorda Eddyja Merckxa.

Etapa se je začela v duhu dogodkov preteklega dne, kolesarji so se kmalu po prečkanju kilometra nič povsem ustavili in tako izrazili nasprotovanje izbiri trase, ki je na tla spravila številne kolesarje. Po nekaj minutah stanja so nadaljevali pot v počasnem tempu in 10 kilometrov napadov ni bilo.

Pravo dirkanje se je nato začelo, v beg sta se takoj podala Brent van Moer (Lotto Soudal) in Pierre-Luc Perichon (Cofidis) in si privozila okoli dve minuti prednosti. Glavnina je danes imela mirnejši dan, ubežnika je držala na varni razdalji in se skušala izogniti nepotrebnim padcem, ki smo jih v preteklih etapah videli vse preveč.

Na srečo danes zapletov ni bilo, vsi kolesarji so preko etape prišli celi in mnogi, predvsem Primož Roglič (Jumbo-Visma), so lahko nekoliko zadihali in dan izkoristili za celjenje ran.

Dolgo časa je izgledalo, da ima glavnina vse pod nadzorom, a ko sta se ubežnika začela napadati med seboj v želji po podaljšanju bega, je prednost začela naraščati. Van Moer je nato v ospredju ostal sam in v zadnjih 10 kilometrov prišel z več kot minuto prednosti. Glavnina se dolgo časa ni uspela poenotiti v lovu in delnice Belgijca v ospredju so rasle iz metra v meter.

Vse do zaključnega kilometra ni bilo jasno, ali bo Van Moeru uspelo. Glavnina je dvignila tempo, a porajalo se je vprašanje, ali je z lovom začela prepozno. Izkazalo se je, da so ujeli zadnji vlak in 23-letnika so »požrli« nekaj sto metrov pred ciljem.

Tedaj so šprinterji že začeli s svojim šprintom in na rahlo vzpenjajoči se cesti se je najbolje znašel Mark Cavendish (Deceuninck-Quick Step). Britanec je izkoristil dober lead-out Michaela Morkova in prvi prečkal ciljno črto, že enaintridesetič na Dirki po Franciji.

Drugo mesto je pripadlo Nacerju Bouhanniju (Arkea Samsic), tretji pa je bil Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), ki je bil danes izbrani šprinter belgijske zasedbe.

Izmed slovenskih kolesarjev je bil danes najbolj dejaven Luka Mezgec (BikeExchange), ki je do četrtega mesta pripeljal Michaela Matthewsa (BikeExchange). Sam je etapo nato končal celo na zadnjem mestu izmed Slovencev, saj je po lead-outu povsem popustil. V cilj je prišel na 76. mestu.

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je ciljno črto prečkal na 28. mestu, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je bil 43., Primož Roglič pa 61. Vsi so bili v času zmagovalca.

Prejšnji članekKolesarji ostro nad izbiro trase zaključka tretje etape
Naslednji članekKdaj bo Evenepoel debitiral na Touru? Po besedah šefa ekipe še ne prav kmalu