Mark Cavendish spominja na najboljše časa, veseli se še druge zmage

Pravljica Marka Cavendisha se nadaljuje. Britanec, ki je bil lani že povsem odpisan, nadaljuje z dobrimi predstavami in se še tretjič v karieri veseli etapne zmage v Chateaurouxu, kjer je leta 2008 osvojil svojo prvo zmago na Dirki po Franciji.

Po dolgem prečenju ravninskih predelov Francije se je glavnina za prestiž etapne zmage udarila na ulicah Chateaurouxa. Velik del dneva sta v begu preživela Greg Van Avermaet (AG2R Citroen) in Roger Kluge (Lotto Soudal), a njun poskus je bil obsojen na propad, saj je bil danes dan namenjen šprinterjem.

Celoten dan je glavnina ohranjala visok tempo, povprečna hitrost se je gibala v bližini 50 km/h, a kljub temu lahko rečemo, da je za kolesarji miren dan. Na širokih cestah med polji, kjer danes ni pihalo in nevarnosti za ešalone ni bilo, je imela skupina kolesarjev dovolj prostora, da se je lahko nemoteno gibala in nevarnosti za padce so bile minimalne.

Ob vstopu v mesto se je začel boj na čelu glavnine, šprinterji so postavljali svoje vlake in iskali idealne položaje za vstop na zaključno 1,2 kilometra dolgo ravnino. Deceuninck-Quick Step je v zaključek prišel z najdaljšim vlakom, a so posamezniki kmalu odpadali z vodilnega položaja.

Bolje so moči razporedili kolesarji Alpecin-Fenixa, ki so na desni strani cestišča švignili mimo Deceuninck-Quick Stepa in pripravili zelo dobro izhodišče za šprint Jasperja Philipsena.

Premoč tekmecev je hitro zaznal Mark Cavendish, ki se je prilepil v zavetrje Philipsena in s tem razdrl svoj vlak. Za hrbtom Belgijca je vztrajal do zadnjih sto metrov, ko je zavil na veter in pohodil pedala. V zadnje metre je prenesel največ hitrosti in na Touru ciljno črto še 32 v karieri prečkal kot prvi. Drugo mesto je danes zasedel Jasper Philipsen, tretji pa je bil Nacer Bouhanni (Arkea Samsic).

Za Slovenci je miren dan, ki ga niso končali v ospredju. Luka Mezgec (BikeExchange) je pripravljal šprint Michaelu Matthewsu, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) pa je bil v službi Sonnyja Colbrellija. Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Primož Roglič (Jumbo-Visma) sta v cilj prav tako prišla z glavnino.

Prejšnji članekZnana slovenska reprezentanca za olimpijado v Tokiu
Naslednji članekMovistar tik pred podpisom treh kvalitetnih kolesarjev