Mark Cavendish se vrača na velike odre – izbran je v ekipo za Tour

Po dveh letih premora bo Mark Cavendish ponovno nastopil na Dirki po Franciji. Britanec bo v ekipi Deceuninck-Quick Stepa nadomestil Sama Bennetta, ki se še vedno bori s poškodbo kolena.

Vse do zadnjega ni bilo jasno, ali je Mark Cavendish (Deceuninck-Quick Step) v letošnji sezoni storil dovolj, da si prisluži mesto v osmerici, ki potuje na Tour. Šele danes zjutraj je dobil potrditev, da je izbran v ekipo in se vrača na največjo dirko na svetu.

»Francija je ena najlepših dežel za dirkanje, privrejo ti čustva, ki jih na drugih dirkah ne doživiš. Lepo bo, če bom prevozil celo dirko, a bodo težki trije tedni,« je na novinarski konferenci povedal Cavendish.

V dosedanjem delu sezone je Britanec dirkal zelo dobro in si privozil že pet zmag. Kar štiri izmed njih so bile dosežene na Dirki po Turčiji, a veliko pomembnejša je zmaga z Baloise Belgium Toura, kjer je v šprintu ugnal številna največja šprinterska imena.

Prav po zadnji zmagi v Belgiji so govorice o ponovnem nastopu na Touru postale zelo glasne, dodatno pa jih je podžigalo dejstvo, da Sam Bennett (Deceuninck-Quick Step) ni stoodstoten. Če bi bil Irec zdrav, bi v ekipi zmanjkalo prostora za Cavendisha, saj je direktor ekipe Patrick Lefevere jasno povedal, da bo v ekipi le en šprinter.

»Ni potrebno poudarjati, da sem zelo razočaran, da ne bom branil zelene majice na letošnji Dirki po Franciji,« je povedal Sam Bennett. »Pred tedni sem imel na treningu manjšo težavo, ki je vplivala na moje koleno. Čeprav je bila sama poškodba zelo kratkotrajna, je vplivala na pripravo na največjo kolesarsko dirko in mi onemogočila, da bi bil tekmovalno v dovolj dobri formi

Cavendish bo v Franciji glavno orožje ekipe v lovu na zeleno majico, a sam se spogleduje celo z osvojitvijo rumene majice na prvi etapi, nekaj, kar mu do sedaj še ni uspelo.

»Zame bo pomemben boj za rumeno majico na prvi etapi. Lepo je, da so šprinterjem omogočili, da se borijo za rumeno majico. V preteklih dveh poskusih, ko bi jo lahko oblekel, se mi ni izšlo, zato bo dobro poskusiti ponovno

Cavendish ima v svoji karieri že 30 etapnih zmag z Dirke po Franciji, kar ga uvršča na drugo mesto večne lestvice. Do legendarnega Eddyja Merckxa mu manjkajo še štiri zmage, ki pa jih bo letos težko osvojil.

Ekipa Deceuninck-Quick Stepa bo sicer podrejena Julianu Alaphilippu, ki bo skušal poseči čim višje v skupnem seštevku. Osmerico bodo dopolnili še Kasper Asgreen, Davide Ballerini, Mattia Cattaneo, Tim Declercq, Dries Devenyns in Michael Mørkøv.

Prejšnji članekEgan Bernal sanja o zmagi na Vuelti, a letos nanjo ne bo pripravljen
Naslednji članekJumbo-Visma – kraljica naslovov državnih prvakov