Mark Cavendish: Marianne Vos je moj navdih. Najboljša vseh časov!

Sočasno z Dirko po Franciji, kjer svojo renesanso doživlja Mark Cavendish, poteka največja ženska preizkušnja – Giro d’Italia Donne. Tam svoj izkupiček pridno povečuje Marianne Vos, ki ima trenutno na svojem računu že 30. etapnih zmag s te dirke.

Štirinajst let po prvi zmagi se je Marianne Vos včeraj podpisala še pod 30. etapo. Nizozemka se giba pri podobnih številkah kot Mark Cavendish na Touru, zato je Britanec na svojem Instagram profilu izpostavil uspeh Vosove in poudaril, da bi morali biti ženski dosežki bolj odmevni.

»Dokler v naslednjem letu ne dobimo ženske Dirke po Franciji, je Giro Donne največja etapna dirka naših ženskih kolegic. In Marianne Vos je pravkar osvojila svojo 30. etapo na dirki. To MORA biti večja novica. 30 je tako pomemben mejnik. Ona je moj navdih že vrsto let na tako različnih nivojih. Najboljša vseh časov!,« je zapisal Cavendish.

Marianne Vos je na letošnji dirki osvojila že dve etapni zmagi, do konca dirke pa so na sporedu še trije dnevi in trasa dveh etap, bi lahko odgovarjala 34-letnici, ki bo še skušala dvigniti svojo bero. Do 34. zmage, kolikor jih ima na Dirki po Franciji rekorder Eddy Merckx in znamke, ki jo lovi Mark Cavendish, ji letos ne bo uspelo priti, a že v prihodnjem letu lahko povsem upravičeno pričakuje tudi dosego te številke.

Marianne Vos je pred letošnjo sezono prestopila v novonastalo žensko ekipo Jumbo-Visme, kjer nadaljuje z uspehi, ki jih je v preteklosti nizala v dresu preostalih moštev. Letos je osvojila že dve pomembni zmagi na spomladanskih klasikah, najhitrejša je bila na Gent-Wevelgem in Amstel Gold Racu, na La Coursu v Franciji pa se je morala zadovoljiti s tretjim mestom.

Prejšnji članekTadej Pogačar tudi uradno po olimpijadi odhaja na Dirko po Španiji
Naslednji članekFabio Jakobsen je storil dovolj, da si je prislužil novo pogodbo