Mario Cipollini obsojen na tri leta zapora

Nekdanji italijanski kolesar in eden najbolj zanimivih karakterjev v zgodovini kolesarstva Mario Cipollini je bil s strani italijanskega sodišča obsojen na tri leta zaporne kazni.

Že nekaj časa je jasno, da odnos, ki ga je imel Mario Cipollini s svojo nekdanjo ženo Sabrino Landucci, ni bil v redu. Enako velja tudi za odnos z bolj svežo spremljevalko Silvio Giusti, ki je prav tako občutila demone Cipollinija na lastni koži.

Italijan je bil v preteklosti večkrat nasilen do partnerk, zato je v ponedeljek zasedalo sodišče v Lucci in obravnavalo primer 55-letnika. Sodnik ga je spoznal za krivega nasilja in ga opisal kot “izjemno nasilnega, izjemno nevarnega in izjemno žaljivega moža”.

Sodnik je Cipollinija zaradi preteklih dejanj obsodil na tri leta zapora, prav tako pa mu je naložil finančno kazen. Nekdanji ženi Landucci mora plačati 80.000 €, medtem ko mora Giusti plačati 5.000 € odškodnine.

Tožba se je začela že maja 2019, ko je primer prvič prišel na sodišče. Dekleti, ki sta stali za tožbo, sta tri leta kasneje dobili zadoščenje, saj je njun nekdanji partner obsojen na zaporno kazen.

Cipollini je bil s Sabrino Landucci poročen 12 let. (vir: twitter)

Cipollini je bil z Landucci poročen od leta 1993 do leta 2005 in ima z njo dve hčeri. Po koncu profesionalne kariere se je njun odnos povsem skrhal in postal nevaren. V tožbi je Landucci zapisala, da ji je Cipollini nekoč grozil s pištolo, ker se je po njegovem mnenju oblekla v prekratko krilo.

Težava pa niso bile le grožnje, pač pa tudi dejansko nasilje. Po zapisniku s sodišča naj bi Italijan v preteklosti na sodišču pred odvetnikom in sobo polno prič zagrabil ženo za vrat. Vse obtožbe, vključno s to, Cipollini zavrača.

Landucci je sodišču povedala, da se je nasilje nadaljevalo tudi v obdobju po ločitvi. Leta 2017 naj bi Cipollini prišel v športni center, kjer je Landucci delala in jo napadel pred njenimi sodelavci.

Zagrabil me je za vrat in me z glavo tolkel ob zid. Imela sem poškodbe, morala sem na urgenco.”

Landucci je z razsodbo dobila vsaj delno zadoščenje, s katerim želi zaključiti težko obdobje, ki je za njo.

“Vesela sem, čeprav je obsodba prišla na koncu dolgega in težkega obdobja. Predvsem je bilo na sodišču težko slišati, da sem bila slaba mama. Celo življenje sem se borila za svoji hčeri in upam, da bo to sojenje dalo pogum ljudem, ki živijo v podobni situaciji in ne najdejo poguma, za iskanje pravice.”

Mario Cipollini se sojenja sicer ni udeležil. Njegovi odvetniki so že sporočili, da se bodo na razsodbo pritožili. Zgodba tako še ni povsem zaključena, a vse bolj se zdi, da bo Mario Cipollini postal odgovoren za svoja pretekla dejanja.  

Prejšnji članekDirka po Italiji 2023: Odločale bodo Svete Višarje, zaključek v Rimu
Naslednji članekSuspendirani direktor ekipe Marc Bracke storil samomor